Herb Elliott: „Nu se dopează!”

Prin buncărul de sub „Cuibul de pasăre“, doctorul Herb Elliott (foto dreapta) taie-n lung și-n lat culoarele la fiecare cursă a recordmenului mondial de la 100 și 200 m. E un tip pe la vreo 60 de ani, îmbrăcat mereu cu un tricou galben cu inserții verzi și asaltat continuu de jurnaliștii jamaicani. Nederanjat de faptul că abordăm problema dopingului, Eliott ne prezintă versiunea sa.

Felicitări pentru evoluția lui Usain!
Mulțumesc, dar e meritul lui, eu doar sunt privilegiat că lucrez cu un asemenea campion. E rezultatul unei munci asidue, a unui talent mare și nu în ultimul rând al sănătății fizice și a unui psihic puternic.

El pare că n-are niciodată probleme medicale…
Mai apar și la el probleme, dar până acum a avut noroc. Oricum, rolul nostru e să-l punem imediat pe picioare dacă se întâmplă ceva.

Cum e în viața de zi cu zi… la fel de relaxat și pus pe șotii precum în concursuri?

(zâmbește) Da, nu e nicio diferență, e un tip natural, e tânăr îi place viața, ascultă reggae, cântă și și-ar dori mereu să doarmă cât mai mult.

De ce nu mai sunt americanii pe podium în sprintul mondial?
(prompt) Pentru că ei se îndreaptă acum numai spre baseball, fotbal american și baschet, pe când la Kingston și în toată Jamaica tinerii sunt înnebuniți după atletism, și nu numai după probele de viteză. În plus, majoritatea dintre ei se pregătesc de la un timp în țara natală, pentru că și noi avem condiții, iar totul se reflectă pe podiumurile acestei ediții a Olimpiadei, unde ați văzut că suntem mai peste tot.

Kenenisa Bekele (n.r. – campionul olimpic și mondial de la 10.000 de metri) a lăsat să se înțeleagă că Usain s-ar dopa…
(se gândește câteva secunde) Și noi am putea să spunem că el se dopează… Vorbește să se afle-n treabă probabil…N-am cum să comentez aceste declarații. Bekele să vină în Jamaica să vadă că sprintul se află în corpul atleților, în mintea și în sufletul lor.

De ce spuneți asta?
(mărește ritmul vorbirii) Toți cei care se îndoiesc de corectitudinea lui Usain să asiste la antrenamentele lui. Cum să se dopeze? De când a venit aici, a fost controlat de șase ori și nu a ieșit absolut nimic în neregulă. Mai mult, în Jamaica efectuează periodic teste de sânge și de urină. Credeți că ar mai fi ajuns în Beijing dacă ar fi fost suspectat de ceva… avem și noi o agenție anti-doping… care n-ar ierta pe nimeni, indiferent de numele lui.

"De când a venit aici, a fost controlat de șase ori și nu a ieșit absolut nimic în neregulă" – HERB ELLIOTT, medicul lui Usain Bolt

9,69 este timpul de aur și record mondial reușit de Usain Bolt la 100 m plat. Și-a îmbunătățit rezultatul din luna mai cu 3 sutimi

19,30
reprezintă performanța de la 200 m plat, cea mai valoroasă din toate timpurile. Michael Johnson alergase distanța în 19,32

Publicat: 21 08. 2008, 21:13
Actualizat: 22 08. 2008, 20:35