Impactul Jocurilor Olimpice asupra Chinei -ep. 2-
Jocurile Olimpice de la Beijing se anunță ca un catalizator pentru multe fenomene din societatea chineză.
Probabil, sistemul politic nu va suferi influențe, dar felul de a gândi al omului de pe stradă ar putea fi influențat în buna măsură.
O analiză asupra evenimentelor de care ne despart doar câteva zile va diseca, în mai multe seriale, tot ceea ce merită a fi remarcat din punct de vedere psihologic și care are, direct sau indirect, legătura cu cel mai mediatizat eveniment sportiv de pe planetă.
Astăzi, a doua parte.
Populația susține ideea Olimpiadei
Observatorii politici de la Beijing sunt de acord cu părerea, larg răspândită, potrivit căreia națiunea este departe de a-i susține pe liderii de la Beijing.
Pe de altă parte, chinezii văd JO la nivel global, iar faptul că țara lor le organizează este considerat, de majoritatea dintre ei, drept un moment de glorie și de mărire.
Din acest punct de vedere, trebuie remarcat că unele semne ale îndoctrinării există și sunt vizibile și din exterior.
Autoritățile au avut grijă să dezvolte un naționalism latent în sânul populației, dar nu au avut nevoie să se zbată prea mult în acest sens.
Pur și simplu, ideea de dominație face parte din cultura popoarelor asiatice iar chinezii nu puteau fi excepția de la această regulă.
Oamenii obișnuiti consideră, ca idee generală, că momentul consacrării Chinei ca super putere politică a venit și, în concluzie, era normal ca țara lor să organizeze jocurile.
Și asta mai înseamnă ceva.
Este semnul că națiunea și-a revenit după un secol și jumătate de exploatare colonială de către occidentali, după revoluții și războaie civile și, nu în ultimul rand, după prea multă "tăcere" impusă din interior, de data aceasta.
Â
articol de Octavian METONI