Impactul Jocurilor Olimpice asupra Chinei -ep. 3-

Jocurile Olimpice de la Beijing se anunță ca un catalizator asupra multor fenomene din societatea chineză.

Probabil, sistemul politic nu va suferi influențe, dar felul de a gândi al omului de pe stradă ar putea fi influențat în buna măsură.

O analiză asupra evenimentelor de care ne despart doar câteva zile va diseca, în mai multe seriale, tot ceea ce merită a fi remarcat din punct de vedere psihologic și care are, direct sau indirect, legătură cu cel mai mediatizat eveniment sportiv de pe planetă.

Astăzi, a treia parte.

Șantajul, o armă cu două tăișuri

China este o țară care nu iubește șantajul și, în afară de asta, reacționează dur atunci când este strânsă cu ușa.

De exemplu, ideea de a sabota traseul internațional al flăcării olimpice a produs un efect invers față de cel scontat de apărătorii drepturilor omului sau de fanii cauzei tibetane.

Ca primă măsură, autoritățile au blocat accesul în Tibet, au întărit măsurile de securitate și au întărit controlul asupra străinilor care intră pe teritoriul său.

În afară de asta, guvernul central a știut cum să prezinte manifestațiile ca fiind antichineze, iar rezultatul a fost că populația a ajuns la concluzia că nu este vorba despre mișcări prodemocratice, ci de provocări venite din afară sau chiar de tip rasist.

Sprijinul populații este asigurat pe durata JO

Demonstrând că sabotarea evenimentului de către străini are ca scop contestarea măreției gigantului asiatic, autohtonii au gat girul lor sincer unei guvernări pe care, de fapt, nu prea o iubesc în vremuri normale.

Timpuri care vor reveni. Dar, asta doar după ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice.

 

articol de Octavian METONI

 

Publicat: 27 07. 2008, 16:46