Jocurile Olimpice de la Beijing se anunță ca un catalizator pentru multe fenomene din societatea chineză.
Probabil, sistemul politic nu va suferi influențe, dar felul de a gândi al omului de pe stradă ar putea fi influențat în buna măsură.
O analiză asupra evenimentelor de care ne despart doar câteva zile va diseca, în mai multe seriale, tot ceea ce merită a fi remarcat din punct de vedere psihologic și care are, direct sau indirect, legătură cu cel mai mediatizat eveniment sportiv de pe planetă.
Astăzi, a patra parte.
30 de ani de reforme
Oricum, trebuie menționat că au trecut aproape trei decenii de când China a început să aplice reforme.
Cu alte cuvinte, nu era nevoie de Olimpiadă pentru ca Imperiul de Mijloc să se deschidă către lume, deoarece a facut-o deja. O
țară de nepătruns pe vremea lui Mao, teritoriul său este astăzi vizitat de milioane de turiști și fiind, în același timp, ținta unor investiții străine fabuloase.
Există reminescențe birocratice
Accesul străinilor este, încă, blocat în anumite regiuni, dar acesta este un lucru datorat bătrânilor funcționari birocrați care și-au păstrat obiceiurile maoiste.
Un lucru este cert, China nu mai are multe de ascuns ochilor străinilor, iar dacă acum 20-30 de ani era penal dacă frecventai persoane din Occident sau dacă le adresai chiar și un singur cuvânt, astăzi căsătoriile mixte sunt ceva considerat normal.
Â
articol de Octavian METONI
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER