Maratonul, un fals istoric
Mesagerul Philippides, cel care a parcurs distanța dintre Maraton si Atena pentru a anunța victoria asupra perșilor nu a existat niciodată.
Probabil, numele adevărat era Tersippo. Dar ce importanță avea asta pentru Coubertin?
Povestea mesagerului, un fals ordinar
Dacă ideea de Olimpiadă nu a fost originală, trebuie să recunoaștem că, în privința maratonului, a fost într-adevăr ideea sa pur personală. Păcat, însă, că toată această poveste se bazează pe o minciună pe care mulți o cred valabilă chiar și în zilele noastre.
Philippides nu avea nicio treabă cu războiul
Odată sugerată ideea unei curse între Maraton și Atena, pentru a readuce în memorie sacrificiul și cuvintele lui Philippides ("Bucurați-vă, am învins!), Pierre de Coubertin și-a dat acordul. Cu atât mai mult cu cât în scenariu exista și faptul că, odată susurate aceste cuvinte, mesagerul își dă duhul.
Dar, se știa, în anumite cercuri, că toate această poveste nu este decat o scriere romanțată a unui anume Luciano di Samosata, o cetate din Siria actuală, care făcuse un melanj din mai multe mituri antice pentru a scoate pe piață ceva frumos ambalat, bun de povestit la nepoți, dar numai pentru a-i adormi pe aceștia.
A existat, într-adevăr, un anume Philippides, care era un mesager în stare să mearga zile întregi, iar povestirea cu "mortul" a fost o gogoașă tardivă a filosofului Plutarh. Herodot, "părintele istoriei", și martor direct al acelei epoci, nu a lăsat posterității nimic în acest sens. Philippides, marșul său, cuvintele sale sunt falsuri preluate și transformate în scopuri comerciale.
Â
articol de Octavian METONI
Â