Meniul lui Michael Phelps
Chestionat de jurnaliști asupra secretului victoriilor sale, înotătorul american a ținut să dezmintă ideea că în spatele succeselor sale ar sta cine știe ce metode originale de antrenament sau că ar folosi poziții de yoga pentru a se relaxa. Nici faptul că nu are o musculatură proeminentă nu i se pare un impediment în stabilirea unor recorduri mondiale. Singurul lucru pe care-l recunoaște deschis este faptul că este un mare gurmand.
"Tot timpul îmi este foame. Și nu salivez după victorii, ci după mâncare, în sensul cel mai propriu posibil", zice cel poreclit Golden Boy. Rugat de ziariști să prezinte felul în care arată principalele mese ale zilei, "Glonțul" din Baltimore a făcut precizările necesare în acest sens. Iată, deci, cam ce mănâncă un septuplu campion olimpic.
Micul dejun: trei sandviciuri cu ouă prăjite, brânză, tomate, salată verde, ceapă prăjită și maioneză; pe urmă, o omletă simplă din cinci ochiuri; trei tartine cu ciocolată; trei felii de pâine cufundate în gălbenuș de ouă, pe urmă prăjite pe ambele fețe în ulei și, în final, presărate cu zahăr (french toast); un bol de budincă de mălai (mai mult sau mai puțin, tradiționala mămăliguță românească).
Prânz: 1/2 kg de paste cu șuncă și brânză rasă; două sandviciuri tip franzelă cu șuncă de Praga și cașcaval cu muștar; doi litri de sucuri naturale.
Cina: din nou 1/2 kg de paste "carbonara" (cu adaos de sos tomat, bucăți de carne de porc păstrate în untură, specialitate tipic oltenească n.r.), o pizza napoletana (cu un diametru de 40 de cm, n.r.) și sucuri de genul Red Bull sau Mountain Dew.
Potrivit unor medici nutriționiști, combinația este departe de a fi sănătoasă, reprezintă cam 12.000 de calorii și ar hrăni fără probleme cinci oameni având o greutate medie.
"Mănânc, dorm și înot. Asta e tot ceea ce fac", spune Michael Phelps despre viața sa. Judecând după meniul său zilnic și după felul în care înoată, nu este deloc surprinzător. Trebuie să dormi suficient pentru a te odihni după atâta efort.
Â
articol de Octavian METONI
Â