Pentru a-și lua elan în Beijing, cel mai cunoscut atlet român din lume de după 2004 și-a riscat cariera la numai 26 de ani. Elevul Doinei Anton a amânat o intervenție chirurgicală complicată la genunchiul stâng, iar azi, la patru ani fără o zi de la argintul cucerit la Atena, Oprea are un moral excelent. Marian, au fost stresante calificările? Da, pentru că nu conțin decât trei sărituri, dar n-au nicio legătură cu ce va fi mâine (n.r.-azi). Acum poți risca… Te mai deranjează genunchiul? Genunchiul e așa cum a fost și până acum, dar avantajul e că s-a mai stabilizat. Se face presiune pe el când sar, dar nu mai contează acum, e finală olimpică. Nu-l mai iau în calcul, pentru că oricum sunt obișnuit cu durerile. Doar n-o să mă oprească să sar! Nu voi da totul sau nimic, ci totul sau totul! Ce-o fi, o fi. Am observat că porți un bandaj… Da, e o fașă supraelastică, dintr-un material mai tare, care are rolul de a-mi proteja genunchiul și de a-mi mai atenua din durere… Pista cum e? E bună, se poate sări foarte tare, e o suprafață rapidă care avantajează triplusaltul, ați văzut ce s-a întâmplat și în proba feminină… Cum ți se par adversarii? Fiecare o să-și vadă de treaba lui, sunt câțiva triplusaltiști extrem de tari, iar doi dintre ei vor fi sigur pe podium. E vorba de britanicul Philips Idowu și de portughezul Nelson Evora, ambii cu rezultate foarte bune în acest an.
90.000 de oameni, un adversar chinez, tu vicecampion olimpic, e o presiune în plus? Nu, absolut deloc, pentru că nu sunt un debutant. E a doua finală olimpică și știu cum să gestionez situația. Aveți încredere în mine. O să avem, mult succes! Să fie!
Proba curajoșilor
În organismul unui sportiv se produce un adevărat cutremur în proba de triplusalt. Întrucât se triplează greutatea corpului atât la fiecare „bătaie” dintre cele două, cât și la aterizare, atletul are de suferit dacă nu are capacitatea de a amortiza șocul. Zonele afectate sunt gleznele, genunchii și spatele, adică exact părțile care i-au creat neplăceri lui Marian Oprea în ultimul an. „Dacă ai o bubă ești atent să o protejezi, să nu o agravezi, dar să și sari. E o întreagă nebunie”, a explicat un specialist din atletismul românesc.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER