Pe data de 8 august, a început, la Beijing,a XXIX-a ediție a Jocurilor Olimpice de vară. Termenul provine din limba greacă, Olimpul fiind un munte cu altitudinea de 2.917 metri din Grecia. Vechii eleni considerau culmile acestuia ca fiind sălașul zeilor. Prima olimpiadă, conform izvoarelor istorice, a fost în anul 776 î.Hr.
De la acest an începe numărarea anilor la compatrioții lui Homer, după alte izvoare competiția a început mult mai devreme. Opinia publică din perioada contemporană consideră anul 1896 ca primele jocuri din istoria modernă. Evident, ele au fost organizate la Atena, inițiatorii dorind să recunoască grecilor marele rol pe care civilizația lor l-a avut pentru întreaga umanitate.
De atunci, s-au întâmplat destule lucruri. Performanțe excepționale, scandaluri de dopaj, ratări incredibile, boicoturi politice, comercializarea competiției, toate acestea au făcut farmecul unic al unor întreceri urmărite cu mare interes pe tot globul.
Câteva evenimente au rămas în memoria ziariștilor și a publicului și dorim să le rememorăm, nu neapărat în ordine cronologică, pentru amatorii de detalii. De altfel, trebuie spus că mulți dintre compatrioții noștri au fost, de-a lungul vremurilor, printre animatorii olimpiadelor. Cine o poate uita, de exemplu, pe Nadia Comăneci?
Jocurile lui Nero
După ce a inventat "Neroniada" (de aici Daciada, Ceferiada, Mineriada, n.n.), împăratul romam Nero a hotărât să mute Jocurile doi ani mai târziu, adică din 65 e.n. în 67 e.n. De altfel, mai mulți Imperatori din Cetatea Eternă triumfaseră la Olimpiade în probele hipice, întorcându-se acasă încărcați de lauri și în uralele mulțimii.
Nero, omul care l-a inspirat pe "Mister" Dinu
Unul dintre cei mai teribili dictatori ai Romei, Nero, Lucio Domizio Enobarbo pe numele complet, cunoscut mai degrabă pentru ca a dat foc Romei (vină pe care a aruncat-o în spatele creștinilor), pentru relatiile incestuoase cu mama sa, Agrippina, a găsit de cuviință să inventeze și o probă olimpică. Mai exact, cursa de care trase de 10 cai. Ca să păstrăm adevărul, trebuie precizat că scribii vremii ne-au lăsat mărturii despre spectaculosul acestor întreceri. Ca idee, ar trebui revăzut filmul Ben Hur, în care sunt prezentate și asemenea curse…
Iubea poezia și teatrul
Istoria a consemnat că Nero (nume care l-a inspirat pe Cornel Dinu care și-a botezat ciobănescul german după numele celebrului dictator) a insistat și pentru introducerea probelor olimpice de teatru dramatic și de măiestrie în a face "lira să tremure", după propria-i expresie. De altfel, împăratul a și învins în aceste concursuri, dar se pare că asta s-a întâmplat datorită faptului că adversarii săi se temeau să-l învingă. Pe de altă parte, Nero se enerva mult mai rău dacă bănuia că a fost lăsat să câțtige…
Imortalizat în "Quo vadis"
Celebrul tiran, viața și moartea sa (s-a sinucis în momentul în care pretorienii se pregăteau să-l aresteze) l-au făcut pe Sinkiewicz să scrie un roman în care-l acuză, mai mult sau mai puțin voalat, pe Nero de persecuțiile împotriva creștinilor, dar și pentru incendierea Romei. Evident, e greu de crezut că împăratul putea fi vinovat de toate relele care existau în lumea în care a trăit el.
Â
articol de Octavian METONI
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER