Pe data de 8 august, a început, la Beijing,a XXIX-a ediție a Jocurilor Olimpice de vară. Termenul provine din limba greacă, Olimpul fiind un munte cu altitudinea de 2.917 metri din Grecia. Vechii eleni considerau culmile acestuia ca fiind sălașul zeilor. Prima olimpiadă, conform izvoarelor istorice, a fost în anul 776 î.Hr.
De la acest an începe numărarea anilor la compatrioții lui Homer, după alte izvoare competiția a început mult mai devreme. Opinia publică din perioada contemporană consideră anul 1896 ca primele jocuri din istoria modernă. Evident, ele au fost organizate la Atena, inițiatorii dorind să recunoască grecilor marele rol pe care civilizația lor l-a avut pentru întreaga umanitate.
De atunci, s-au întâmplat destule lucruri. Performanțe excepționale, scandaluri de dopaj, ratări incredibile, boicoturi politice, comercializarea competiției, toate acestea au făcut farmecul unic al unor întreceri urmărite cu mare interes pe tot globul.
Câteva evenimente au rămas în memoria ziariștilor și a publicului și dorim să le rememorăm, nu neapărat în ordine cronologică, pentru amatorii de detalii. De altfel, trebuie spus că mulți dintre compatrioții noștri au fost, de-a lungul vremurilor, printre animatorii olimpiadelor. Cine o poate uita, de exemplu, pe Nadia Comăneci?
"Toporul pe la fund"
Unele dintre cele mai ciudate probe din istoria Jocurilor Olimpice au fost proba de înot slalom, desfășurată la ediția de la Paris 1900 și cea de sărituri în lungime, la Saint Louis, în 1904. În ceea ce o privește pe cea de-a doua, trebuie precizat că după săritura propriu-zisa, sportivul trebuia să înainteze pe sub suăprafața apei fără să se folosească de brațe sau de picioare. Cam ca Patrick Duffy în "Omul din Atlantis".
Un slalom greu de definit
Proba, desfășurată în apele destul de reci ale Senei, consta în trecerea pe sub o bară aflată la 2 m adâncime, pe urmă traversarea unei bărci plutitoare și, în final, o scufundare în vederea recuperării unui ceas aruncat ad-hoc.
A câștigat un australian, Frederick Lane, un tip de 20 de ani care lucra ca recuperator al obiectelor pierdute de bogătași în piscinele din Sydney.
În ceea ce privește proba de sărituri în lungime urmate de înot fără folosirea brațelor, proba a fost câștigată de americanul Bill Dickey, care a reușit o performanță de 20,04 m. De remarcat că recordul mondial era de 24,6.
Â
articol de Octavian METONI
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER