Pe data de 8 august, a început, la Beijing,a XXIX-a ediție a Jocurilor Olimpice de vară. Termenul provine din limba greacă, Olimpul fiind un munte cu altitudinea de 2.917 metri din Grecia. Vechii eleni considerau culmile acestuia ca fiind sălașul zeilor. Prima olimpiadă, conform izvoarelor istorice, a fost în anul 776 î.Hr.
De la acest an începe numărarea anilor la compatrioții lui Homer, după alte izvoare competiția a început mult mai devreme. Opinia publică din perioada contemporană consideră anul 1896 ca primele jocuri din istoria modernă. Evident, ele au fost organizate la Atena, inițiatorii dorind să recunoască grecilor marele rol pe care civilizația lor l-a avut pentru întreaga umanitate.
De atunci, s-au întâmplat destule lucruri. Performanțe excepționale, scandaluri de dopaj, ratări incredibile, boicoturi politice, comercializarea competiției, toate acestea au făcut farmecul unic al unor întreceri urmărite cu mare interes pe tot globul. Câteva evenimente au rămas în memoria ziariștilor și a publicului și dorim să le rememorăm, nu neapărat în ordine cronologică, pentru amatorii de detalii.
De altfel, trebuie spus că mulți dintre compatrioții noștri au fost, de-a lungul vremurilor, printre animatorii olimpiadelor. Cine o poate uita, de exemplu, pe Nadia Comăneci?
O fotografie alb-negru folosită ca dovadă
Până acum câțiva ani, se știa că primul sportiv de culoare medaliat la Jo a fost un american, George Coleman Poage pe numele său, care obținuse un bronz la 400 mg, la Olimpiada de la Saint Louis, în 1904. Recent, un ziarist a studiat o fotografie de grup a naționalei Frantei de rugby, medaliata cu aur la Paris, patru ani mai devreme, și a descoperit că lucrurile nu stau chiar așa…
Un haitian amator de rugby Serge Blanco, celebrul fundaș al tricolorilor francezi din anii ’80 a avut un înaintaș pe măsură. Tipul, de profesie medic, se numea Constantin Henriquez de Zubiera și a fost campion olimpic la Paris, în 1900, cu naționala Hexagonului, în care evolua în linia a III-a.
Originar din Haiti, sportivul incriminat a participat și la proba de funie pe echipe, unde a câștigat argintul. Interesant este că finala turneului de rugby, disputată împotriva Marii Britanii, a fost arbitrată de însuși Pierre de Coubertin, cel care este unanim considerat inițiatorul Olimpiadelor moderne.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER