S-a întâmplat la Jocurile Olimpice – ep. 27 –

Ieri, 24 august, s-au încheiat, la Beijing,a XXIX-a ediție a Jocurilor Olimpice de vara. Termenul provine din limba greacă, Olimpul fiind un munte cu altitudinea de 2.917 metri din Grecia. Vechii eleni considerau culmile acestuia ca fiind sălașul zeilor. Prima olimpiadă, conform izvoarelor istorice, a fost în anul 776 î.Hr.

De la acest an începe numărarea anilor la compatrioții lui Homer, după alte izvoare competiția a început mult mai devreme. Opinia publică din perioada contemporană consideră anul 1896 ca primele jocuri din istoria modernă. Evident, ele au fost organizate la Atena, inițiatorii dorind să recunoască grecilor marele rol pe care civilizația lor l-a avut pentru întreaga umanitate.

De atunci, s-au întâmplat destule lucruri. Performanțe exceptionale, scandaluri de dopaj, ratări incredibile, boicoturi politice, comercializarea competiției, toate acestea au făcut farmecul unic al unor întreceri urmărite cu mare interes pe tot globul.

Câteva evenimente au rămas în memoria ziariștilor și a publicului și dorim să le rememorăm, nu neaparat în ordine cronologică, pentru amatorii de detalii. De altfel, trebuie spus că multi dintre compatrioții noștri au fost, de-a lungul vremurilor, printre animatorii olimpiadelor. Cine o poate uita, de exemplu, pe Nadia Comăneci?

Prima "regină" a atletismului

Halina Konopacka din Polonia a fost prima femeie care a cucerit un aur la atletism. Asta s-a întâmplat la Amsterdam, în 1928, la aruncarea discului.

Discuțiile de la "sută" au favorizat discul

Învingând rezistența misoginului de Coubertin, atletismul feminin este acceptat la Jocurile din 1928, de la Amsterdam, iar programul prevedea ca prima medalie de aur să fie acordată la 100 de metri plat. Dar, mai multe starturi false, contestații și lacrimi de supărare ale fiicelor Evei au făcut ca proba de disc sa se încheie mai devreme și astfel prima campioană olimpică a atletismului feminin să fie Halina Honopacka. Reîntoarsă acasa, este primită cu onoruri la Varșovia, după care abandonează sportul și dispare în anonimat.

Medaliata cu aur păzește tezaurul

Nu se mai aude nimic despre Halina timp de 11 ani până când, după invazia nazistă a Poloniei, eroina de la Amsterdam reintră în scenă. Împreună cu soțul ei, Ignacy Matuszewski, șeful serviciilor secrete ale leșilor, organizează o caravană de 12 camioane care cară tezaurului de la Banca Națională până la frontiera cu România.

De aici, cu trenul, pâna la Constanța și apoi, pe mare, până la Londra, via Istanbul, unde ajunge în mâinile guvernului polonez în exil. Aici va rămâne până la căderea comunismului, în 1989, când guvernul Maiestății Sale, onorând-o pe Halina, a redat aurul Solidarității care preluase puterea la Varșovia.

De altfel, momentul traversării tezaurului prin România a fost imortalizat în filmul "Trenul de aur", cu Mitică Popescu în rolul principal.

 

articol de Octavian METONI

Publicat: 25 08. 2008, 12:20
Actualizat: 25 08. 2008, 17:06