Pe data de 8 august va debuta, la Beijing,a XXIX-a ediție a Jocurilor Olimpice de vară. Termenul provine din limba greacă, Olimpul fiind un munte cu altitudinea de 2.917 metri din Grecia.
Vechii eleni considerau culmile acestuia ca fiind sălașul zeilor. Prima olimpiadă, conform izvoarelor istorice, a fost în anul 776 î.Hr. De la acest an începe numărarea anilor la compatrioții lui Homer, după alte izvoare competiția a început mult mai devreme.
Opinia publică din perioada contemporană consideră anul 1896 ca primele jocuri din istoria modernă. Evident, ele au fost organizate la Atena, inițiatorii dorind să recunoască grecilor marele rol pe care civilizația lor l-a avut pentru întreaga umanitate.
De atunci, s-au întâmplat destule lucruri. Performanțe excepționale, scandaluri de dopaj, ratări incredibile, boicoturi politice, comercializarea competiției, toate acestea au făcut farmecul unic al unor întreceri urmărite cu mare interes pe tot globul.
Câteva evenimente au rămas în memoria ziariștilor și a publicului și dorim să le rememorăm, nu neapărat în ordine cronologică, pentru amatorii de detalii. De altfel, trebuie spus că mulți dintre compatrioții noștri au fost, de-a lungul vremurilor, printre animatorii olimpiadelor.
Cine o poate uita, de exemplu, pe Nadia Comăneci? Pentru început, un eveniment petrecut pe vremea vechilor întreceri olimpice.
Șansa de a se numi "E"
Există, printre alte curiozități și ciudățenii olimpice, nume și prenume de sportivi care fie sunt lungi, fie sunt scurte, fie înseamnă te miri ce.
De exemplu, numele unei sportive chineze era constituit de o vocala (E), iar cel mai lung aparținea unei atlete indience: Pilavullakandi Thekkeparambil.
Numele inseamnă totul
O tiristă chinezoaică, de origine manciuriană, are cel mai scurt nume posibil, E. Sportiva, în vârstă de 46 de ani, încă în activitate, și-a modelat numele după cel al unui scriitor din secolul VIII, Gao E, autorul unui roman celebru în literatura țării asiatice, "Visul camerei roșii".
La polul opus, o fată din Indii care a ratat, pentru o sutime de secundă, bronzul la 400 de metri garduri, la JO de la Los Angeles.
Are un prenume normal, Usha, dar numele de familie pune serioase probleme: Pilavullakandi Thekkeparambil. Presa și toți ceilalți, însă, au redenumit-o P.T. Iar ea chiar așa se și prezintă: Usha P.T.
Â
articol de Octavian METONI
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER