S-a întâmplat la Jocurile Olimpice – ep. 9-

Pe data de 8 august va debuta, la Beijing,a XXIX-a ediție a Jocurilor Olimpice de vară. Termenul provine din limba greacă, Olimpul fiind un munte cu altitudinea de 2.917 metri din Grecia. Vechii eleni considerau culmile acestuia ca fiind sălașul zeilor. Prima olimpiadă, conform izvoarelor istorice, a fost în anul 776 î.Hr.

De la acest an începe numărarea anilor la compatrioții lui Homer, după alte izvoare competiția a început mult mai devreme. Opinia publică din perioada contemporană consideră anul 1896 ca primele jocuri din istoria modernă. Evident, ele au fost organizate la Atena, inițiatorii dorind să recunoască grecilor marele rol pe care civilizația lor l-a avut pentru întreaga umanitate.

De atunci, s-au întâmplat destule lucruri. Performanțe excepționale, scandaluri de dopaj, ratări incredibile, boicoturi politice, comercializarea competiției, toate acestea au făcut farmecul unic al unor întreceri urmărite cu mare interes pe tot globul. Câteva evenimente au rămas în memoria ziariștilor și a publicului și dorim să le rememorăm, nu neapărat în ordine cronologică, pentru amatorii de detalii.

De altfel, trebuie spus că mulți dintre compatrioții noștri au fost, de-a lungul vremurilor, printre animatorii olimpiadelor. Cine o poate uita, de exemplu, pe Nadia Comăneci?

Nu Teodosiu a interzis Jocurile Antice

Decizia de a fi abolite Olimpiadele antice datează din secolul IV e.n. Pe vremea aceea, Imperiul Roman era împărțit în două: Bizanțul (cu capitala la Istanbulul de astăzi, reședinta basileului Teodosiu I) și Imperiul de vest (a cărui capitală rămăsese Roma).

În iunie 390, la Salonic, populația a ieșit în stradă și a cerut ca străinii să fie dați afară din oraș, dar guvernatorul Boterico a fost de acord doar cu a le interzice acestora să participe la Olimpiadele grecilor. Cum asta privea doar câteva zeci din cele câteva mii de persoane care invadaseră cetatea elenă, localnicii s-au răsculat, iar un grup de revoltați a pus mâna pe guvernator și l-a omorât în bătaie.

Vestea a ajuns la urechile lui Teodosiu care a cerut armatei să înăbușe în sânge ceea ce începea să semene tot mai mult cu o răzmeriță antistatală. Legiunile de pedeapsă au încercuit arena principală unde se desfășurau jocurile, au pătruns apoi înăuntru și i-au ucis pe toți cei 7000 de spectatori.

Episcopul de Milan se supără

Veștile despre masacru au ajuns la urechile lui Sant’ Ambrogio, cea mai înaltă față bisericească după Sfântul Părinte, iar acesta i-a cerut lui Teodosiu să ceară iertare Bisericii pentru crimele comise. Împăratul bizatin a mers la Mediolanum, a îngenuncheat și a obținut iertarea. Cu o condiție, însă. Să interzică jocurile pe care romanii le considerau păgâne.

Deși Teodosiu s-a conformat, se pare că acestea au continuat pe ascuns, abia urmașul său la tron a demolat templul lui Zeus de la Olympia și a decretat sfârșitul competițiilor. Abia câteva sute de ani mai târziu acestea aveau să renască.

 

articol de Octavian METONI
 

Publicat: 07 08. 2008, 16:56