10 secunde la ora 10 fără 10

16 august 2008. Beijing. Un atlet prea înalt pentru a fi atât de rapid uimește o planetă întreagă. Aleargă atât de repede suta de metri, încât își permite pe final, înainte să treacă linia de sosire, să țopăie și să se bată cu pumnii în piept. Iar abia apoi să oprească cronometrul la 9,72 secunde. Cei care și-l amintesc pe Ben Johnson la Jocurile Olimpice din 1988 se freacă la ochi. După ce canadianul a fost găsit dopat, timpul stabilit de el atunci, 9,79 secunde, părea o țintă de neatins. Mai mult, și Ben Johnson se lăuda atunci că, dacă nu ridica mâna, scotea un timp chiar mai bun.

20 de ani mai târziu, ne-a venit greu să credem că Usain Bolt există. Din toate punctele de vedere, nu e un atlet pe tiparul cursei de sprint – prea înalt, chiar subțirel, cu alura mai degrabă a unui leneș și, oricum, la polul opus față de tiparul compact, dens, musculos al pretendenților uzuali la titlul de cei mai rapizi oameni ai lumii. Ulterior, Bolt ne-a mai dat două palme, corectând recordul mondial până la 9,58 secunde! Unde te oprești, omule? Următoarea țintă e 9,4 secunde. Specialiștii spun că de aici ne apropiem de limita imposibilului. Pe de altă parte, punând cap la cap timpii intermediari, pe secțiuni de cursă, cei mai buni din cariera lui Bolt, rezultă un 9,3!

5 august 2012. Londra. Mai exact, ora locală 10 fără 10. Și o singură întrebare: 10 secunde fără câte zecimi? Usain Bolt vine la finala la 100 de metri acum din postura de vedetă planetară, motiv pentru care se așteaptă o audiență de două miliarde de oameni! Fiecare dintre ei mizând pe un record mondial. Contextul e însă diferit. Bolt a pierdut la trialurile Jamaicăi, un mini-Mondial în domeniu, în fața noului pretendent, Yohan Blake. Acesta este și campionul mondial, după cel mai controversat și ciudat moment al carierei lui Bolt. La CM de la Daegu, din 2011, Bolt a fost descalificat la 100 de metri pentru start furat!

Peste câteva zile va veni momentul adevărului. Cursa va fi ca de obicei de o simplitate inegalabilă. Fără tactică, fără studierea adversarului, nu e timp pentru așa ceva. Așteaptă sunetul pistolului și fugi cât poți de tare! Sigur că, așa cum se vede din studierea pas cu pas a cursei, există elemente de tactică, de tehnic, de strategie, care te ajută să scazi câte o sutime. Doamne, ce mult pare! Dar baza rămâne simplitatea. „Vreau ca oamenii să dea drumul la televizor și să se întrebe dacă e adevărat ceea ce au văzut”, spune încrezător Bolt. Sentimentul e reciproc. Cei care se uită la tv abia așteaptă să-l vadă în poziția fulgerului, pe care-l întruchipează pe Pământ.

41 numărul de pași ai lui Bolt într-o cursă de 100 de metri

45 numărul de pași al mojorității sprinterilor la 100 de metri

9,3 timpul pe care l-ar atinge Bolt la 100 de metri dacă ar putea aduna timpii intermediari cei mai buni din cariera sa

Publicat: 30 07. 2012, 10:25
Actualizat: 30 07. 2012, 10:25