Distrugătorii de recorduri
Jocurile Olimpice s-au încheiat, însă ecourile competiției sunt departe de a se fi stins. Peste timp, Londra va rămâne cadrul perfect în care înotătorul Michael Phelps a devenit cel mai premiat sportiv din istoria JO, după ce a cucerit a 22-a medalie din carieră (18 de aur), dar și locul în care atletul Usain Bolt și-a pecetluit intrarea în legendă dominând categoric sprintul și apărându-și toate cele trei titluri cucerite în 2008, la Beijing.
Metropola londoneză a oferit și momente unice definite prin încercarea de a se autodepăși a unor sportivi, de dorința lor de a câștiga lupta cu cronometrul. De la bazinul de înot la cel de velodrom pentru cursele de ciclism, sau de la sala de haltere la poligonul de tir și pista de atletism, recordurile au căzut rând pe rând, unele după mai bine de 25 de ani, așa cum s-a întâmplat la ștafeta feminină de 4x100m, unde SUA a îmbunătățit cu 55 de sutimi vechiul timp stabilit în 1985 de Germania de Est.
Dincolo de timpi, de numărul de ținte atinse sau de kilogramele ridicate, rămâne un record ce deschide noi perspective pentru spiritul olimpic: atletul Oscar Pistorius a devenit primul sportiv din istoria Jocurilor Olimpice care a concurat cu ambele picioare amputate. O luptă câștigată cu propriul organism și cu prejudecățile. Astfel, în urma celor 16 zile de întrecere au fost stabilite 44 de recorduri mondiale și 117 recorduri olimpice, acestea fiind cele mai importante.
10 mii de sportivi din 204 de țări au concurat la Jocurile Olimpice