Ioan Dobrescu explică de ce Diță a ieșit din discuție la alegerea portdrapelului:** „Federația de atletism e de vină”

Comitetul Olimpic și Sportiv Român a explicat ieri, prin vocea secretarului său general, Ioan Dobrescu, de ce unii sportivi au ieșit din discuțiile pentru alegerea portdrapelului de la festivitatea de deschidere.

Domnule Dobrescu, au apărut discuții pe tema portdrapelului de la Londra.
Este o temă care, după părerea mea, stârnește o patimă artificială. E o discuție mai mult tehnică, pentru că vorbim de niște condiții atipice.

Vă referiți la condițiile de desfășurare a festivității de deschidere?
Da. Momentul în care se face prezentarea echipelor este ora 21:00, adică ora 23:00 în România. Sportivii ar ajunge în satul olimpic la ora 4:00, după fusul nostru orar. A doua zi, una dintre campioanele olimpice de la Beijing, Alina Dumitru, intră în concurs. La fel și campioanele olimpice de la gimnastică, Sandra Izbașa sau Cătălina Ponor. Peste încă o zi intră canotajul. Susanu și Andrunache au și refuzat, iar aici nu discutăm de lipsă de mândrie națională, de patriotism, ci e vorba de strategie de concurs, de a păstra șansele de medalie intacte.

Ce sportivi ați mai avut în vedere?
Unul dintre primii pe listă a fost Marian Oprea, dar el nu s-a calificat la Londra… Am discutat și cu Ana Maria Brânză. Însă ea are o problemă la mână, nu poate duce drapelul.

Dar Constantina Diță?
Ne-am gândit și la ea, dar am primit o înștiințare oficială din partea federației de atletism că ea va ajunge pe 3 august în satul olimpic și va pleca pe 8 august. Mult mai târziu am aflat că de fapt va fi la Londra de pe 18 iulie, dar noi nu am fost informați. Pușa este o mare sportivă, dar am vrut să-i respectăm planul de pregătire, așa cum am făcut cu toți sportivii. De pildă, cei de la kaiac-canoe vin la Londra separat, în a doua parte a competiției.
Merg doar trei antrenori, aleși de FRA

Există un conflict între Diță și COSR?
Nu putem avea un conflict cu un sportiv atât de important. Pentru noi ea este o mare campioană. S-ar putea să fie o nemulțumire vizavi de faptul că sunt 17 sportivi calificați și fac deplasarea numai trei antrenori. Însă nu noi stabilim numele acestora, ci federația.

Antrenoarea Constantinei și antrenorul Lidiei Șimon nu sunt acreditați…
Noi încercăm să facem tot posibilul pentru cei doi. Suntem în discuții pentru a le face un permis care să le permită să-și conducă sportivele de pe margine. E tot ce putem face.

Cum s-a ajuns la Tecău?
Tecău este un mare sportiv. E ceva să fii cu trei săptămâni înainte de festivitatea de deschidere în finală la Wimbledon. Este un sportiv supercunoscut, a avut și o atitudine extraordinară și un mare entuziasm să ducă drapelul. A cântărit și faptul că tenisul a făcut o mare performanță, calificând șase sportivi la olimpiadă. Sper să închidem această discuție care riscă să jignească un sportiv mare, cum este Tecău, și să pună la îndoială verticalitatea unei alegeri.

Publicat: 12 07. 2012, 09:06
Actualizat: 12 07. 2012, 19:28