Olimpiada verde!** JO de la Londra vor fi cele mai ecologice din istoria competiției

Olimpiada verde!** JO de la Londra vor fi cele mai ecologice din istoria competiției
  • Publicat:
  • Actualizat:

Londra este primul oraș care găzduiește pentru a treia oară Jocurile Olimpice moderne, ajunse la cea de-a 30-a ediție și care se vor disputa în Anglia în această vară, între 27 iulie și 12 august. Bucuria englezilor este cu atât mai mare cu cât dreptul de organizare a fost câștigat după o luptă la baionetă împotriva Parisului, capitala marilor rivali de peste canalul Mânecii. ProSport vă oferă un reportaj de la fața locului realizat în urmă cu trei săptămâni despre eforturile și problemele englezilor de a organiza cea mai curată ediție a Olimpiadei.

Aflat la Londra, cu puțin timp înainte de startul competiției, nu poți să ratezi o plimbare prin zona olimpică a orașului pentru a arunca o privire asupra a ceea ce va fi în vara lui 2012. Pentru doar 9 lire, poți lua parte zilnic la turul oficial intitulat „Olympic Walk” care durează timp de două ore.

Londra, primul oraș cu trei ediții

Prima laudă a ghidului, căci la nivel de informații tot turul e plin de așa ceva, este legată de faptul că Londra este prima capitală care găzduiește trei ediții ale jocurilor moderne, celelalte două având loc în 1908 și 1948. Ce este interesant de spus este că fiecare ediție găzduită la Londra a fost sub semnul problemelor. Cea din 1908 ar fi trebuit să se dispute la Roma, dar erupția Vezuviului i-a făcut pe italieni să renunțe, iar englezii au profitat și au preluat ei organizarea Olimpiadei. Jocurile din 1908 aveau să fie cele mai lungi, durând șase luni! A doua ediție de la Londra a avut loc în 1948, după 12 ani de pauză, dar englezii au fost la un pas să predea organizarea Statelor Unite din cauza problemelor financiare.

Cum au învins Parisul

Ediția actuală este și ea una cu probleme, efortul financiar fiind destul de însemnat pentru o țară care se confruntă cu probleme economice, dar și cu secetă. Însă faptul că au învins Parisul în turul final al alegerilor a contat mult mai mult pentru orgoliul britanicilor. Povestea victoriei este una incredibilă, dacă e să credem spusele ghidului. Se pare că înaintea ultimei runde a alegerilor, președintele CIO, belgianul Jacques Rogue, ar fi comentat că e inadmisibil ca Londra să câștige în condițiile în care Anglia are cea mai proastă mâncare, fiind depășită la acest capitol doar de Finlanda. Acest comentariu avea să îi coste scump pe parizieni, cele patru voturi în plus pentru Londra venind din sfera Finlandei!

Estul „sălbatic”, pariul riscant

Pentru organizarea jocurilor din acest an, englezii au făcut o alegere controversată din multe puncte de vedere. Zona Stratford din estul Londrei este gazda Parcului Olimpic care se întinde pe o suprafață de 2,5 km pătrați și este una dintre cele mai sărace și mai rău-famate zone ale orașului, la doi pași de West Ham. În plus, este o fostă zonă industrială cu multe terenuri poluate și pline de gunoaie. Totuși, decizia englezilor s-a bazat tocmai pe dorința de a relansa economic această parte a orașului prin investițiile făcute atât în infrastructură, cât și în geografia zonei.

James Bond va deschide JO

Unul din primele obiective vizitate în cadrul turului a fost fostul complex industrial 3 Mills, care include și platoul de filmări unde au loc pregătirile pentru ceremoniile de deschidere și de închidere ale Jocurilor Olimpice. Directorul artistic al ceremoniei de deschidere Danny Boyle, autorul celebrului Slumdog Millionaire, a turnat un scurt metraj cu James Bond, interpretat de Daniel Craig, primind de la Regină misiunea de a deschide jocurile. Ceremonia va începe cu Bond sărind cu parașuta în mijlocul Stadionului Olimpic. JO coincide cu sărbătorirea jubileului de diamant al reginei Elizabeta a II-a, dar și cu împlinirea a 50 de ani de la lansarea primului film din seria „James Bond”.

Lângă șantier!

Ajuns în aproprierea Stadionului Olimpic ai un șoc când vezi că accesul se face prin plin șantier! Și asta deoarece calea ferată care trece la mai puțin de un kilometru de stadion se află în plin proces de mutare și modernizare, operațiunile urmând a se încheia peste câțiva ani! Mai trebuie spus că stadionul este separat de terenurile de antrenament de o alee mare construită deasupra Northern Outfall Sewer, una dintre cele mai mari artere ale canalizării londoneze și care dă „culoare” zonei cu mirosurile care răzbat!

Noul „Turn Eiffel”

Unul din elementele greu de trecut cu vederea este simbolul Olimpiadei de lângă stadion, un turn de oțel de 115 metri care a costat 22 de milioane de lire sterline și se numește ArcelorMittal Orbit, după principalul finanțator al construcției, miliardarul indian Mittal. Construcția a fost cerută de primarul Londrei, Boris Johnson, care a dorit un Turn Eiffel modern, care să fie vizibil în întregul oraș. Turnul a fost primit cu destule critici de mass-media locală, din cauza dimensiunilor mari.

Probleme cu radiațiile

Construcția Stadionului Olimpic a durat aproape 3 ani, acesta având 80.000 de locuri, fiind al treilea din Anglia după Wembley și Twickenham. Structura permanentă are 25.000 de locuri, restul până la 80.000 fiind inele demontabile. De remarcat, că în ziua în care a avut loc vizitarea, se lucra de zor la demontarea inelelor superioare pentru reducerea dimensiunii la 60.000 din rațiuni financiare! Pentru stadionul care a costat 537 de milioane de lire sterline se duce o luptă aprigă pentru ocuparea lui după Olimpiadă, West Ham, Tottenham și Leyton, dar și echipe din alte sporturi exprimându-și interesul de a juca acolo. De remarcat că în 2010 s-a descoperit că la 250 de metri de stadion s-ar afla deșeuri radioactive de thoriu și radiu, îngropate cu decenii în urmă, dar autoritățile au anunțat că nu reprezintă un pericol pentru public.

O mare problemă o va constitui transportul pe perioada Olimpiadei, în ciuda asigurărilor autorităților. Și asta pentru că inclusiv sportivii vor veni cu transportul public, accesul altor mașini fiind interzis complet.

„Verdele” Olimpiadei

Velodromul este ventilat 100% natural, este luminat natural, iar apa de ploaie de pe acoperiș va fi folosită la toalete și irigații

Acoperișul Stadionului Olimpic este făcut din resturi de țevi de gave

Apa folosită la curățarea filtrelor din bazinele olimpice va fi folosită la toalete

Transportul spre Parcul Olimpic se va face doar cu transportul public, cu biciclete sau pe jos. Accesul altor mașini va fi interzis

S-au creat 6.000 de locuri de parcare temporare pentru biciclete

Materiile prime pentru construcțiile din zona olimpică au fost aduse doar pe apă și cu trenul

204 de țări vor participa la Jo de la Londra

7.000 de locuri are restaurantul McDonald’s din complex

800.000 de persoane se estimează că vor folosi zilnic transportul public

Valentin Nastaila / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Ilona Brezoianu i-a dat replica lui Dan Negru după ce a criticat audiențele Revelionului de la Antena 1: „Monștri sacri”
Ilona Brezoianu i-a dat replica lui Dan Negru după ce a criticat audiențele Revelionului de la Antena 1: „Monștri sacri”
Primul om de la Rapid pe care Șucu l-a trimis la Genoa. Se află deja în Italia
Primul om de la Rapid pe care Șucu l-a trimis la Genoa. Se află deja în Italia
Ultimele clipe din viața lui Cosmin, adolescentul care a murit călcat de autobuz în Valea Lupului! Ies la iveală detalii șocante și imagini surprinse de un martor. Ce ar fi făcut băiatul de 17 ani cu câteva minute înainte de tragedie?
Ultimele clipe din viața lui Cosmin, adolescentul care a murit călcat de autobuz în Valea Lupului! Ies la iveală detalii…
Ce se întâmplă cu primul transfer al iernii de la Dinamo
Ce se întâmplă cu primul transfer al iernii de la Dinamo
Claudiu Keseru se întoarce în fotbalul românesc! Unde va activa fostul atacant de la FCSB
Claudiu Keseru se întoarce în fotbalul românesc! Unde va activa fostul atacant de la FCSB
BREAKING NEWS | FCSB a mai rezolvat azi un transfer! Fotbalistul a semnat şi pleacă direct în cantonament
BREAKING NEWS | FCSB a mai rezolvat azi un transfer! Fotbalistul a semnat şi pleacă direct în cantonament
Maria Constantin, gafă vestimentară majoră. A lăsat la vedere un detaliu RUȘINOS. Imaginile cu artista au devenit virale: fanii au crezut că nu văd bine
Maria Constantin, gafă vestimentară majoră. A lăsat la vedere un detaliu RUȘINOS. Imaginile cu artista au devenit virale: fanii au…
Anamaria Prodan, relaţie SECRETĂ cu un om din fotbal: La orice oră din zi și din noapte, şi din morţi vine!
Anamaria Prodan, relaţie SECRETĂ cu un om din fotbal: La orice oră din zi și din noapte, şi din morţi…
BANCUL ZILEI. Bulă: - Când am surprins-o pe nevastă-mea în pat cu cel mai bun prieten, ea a rămas încremenită
BANCUL ZILEI. Bulă: - Când am surprins-o pe nevastă-mea în pat cu cel mai bun prieten, ea a rămas încremenită
Experiment Observator: cât faci cu maşina din Bucureşti până în Predeal, dacă pleci la 8:30 dimineaţa
Experiment Observator: cât faci cu maşina din Bucureşti până în Predeal, dacă pleci la 8:30 dimineaţa
Anomalie MISTERIOASĂ în câmpul magnetic al Pământului
Anomalie MISTERIOASĂ în câmpul magnetic al Pământului
Ce poreclă poate să aibă milionarul român care e coproprietar la cel mai tare restaurant din Dubai
Ce poreclă poate să aibă milionarul român care e coproprietar la cel mai tare restaurant din Dubai
EXCLUSIV | Nu mai e niciun dubiu: Michele Morrone, dat de gol în camera de hotel! Unde a petrecut alături de iubita româncă
EXCLUSIV | Nu mai e niciun dubiu: Michele Morrone, dat de gol în camera de hotel! Unde a petrecut alături…
Călin Georgescu a înlemnit! Anunțul detonează toată țara: Românii să vadă că NU...
Călin Georgescu a înlemnit! Anunțul detonează toată țara: Românii să vadă că NU...
"Andreea!” Filmarea greu de privit cu fiica lui Igor Cuciuc, făcută cu doar o lună înainte să moară! Imaginile au…
Doliu în televiziune de Revelion! A murit cel mai iubit prezentator TV
Doliu în televiziune de Revelion! A murit cel mai iubit prezentator TV
Ce s-a întâmplat cu Indiana Jones? Analiză completă a unui joc prost optimizat
Ce s-a întâmplat cu Indiana Jones? Analiză completă a unui joc prost optimizat
Misterele ordonanţei trenuleţ: De ce nu sunt prezentate în nota de fundamentare efectele pe buget cu plus şi minus în detaliu?
Misterele ordonanţei trenuleţ: De ce nu sunt prezentate în nota de fundamentare efectele pe buget cu plus şi minus în…
Dacia Duster second-hand (www.mobile.de). Cât valorează un exemplar cu 120.000 km la bord în Germania ?
Dacia Duster second-hand (www.mobile.de). Cât valorează un exemplar cu 120.000 km la bord în Germania ?
Ce mesaj neașteptat a transmis Michele Răduță, după finala Chefi la cuțite sezonul 14. Orlando Zaharia a reacționat imediat
Ce mesaj neașteptat a transmis Michele Răduță, după finala Chefi la cuțite sezonul 14. Orlando Zaharia a reacționat imediat
×