Țiriac și Nasty, varianta 2012!** Sunt un „dublu” sudat pentru rezultate care fac deja înconjurul lumii

*De 12 ani nu a mai câștigat România aurul olimpic la C2 – 1.000 de metri
*Dumitrescu și Mihalachi sunt un echipaj cu „acte în regulă” din 2009

Nu sunt la fel de celebri ca Ion Țiriac și Ilie Năstase, dar Liviu Dumitrescu (24 ani) și Victor Mihalachi (23 ani) sunt un „dublu” sudat pentru rezultate care fac deja înconjurul lumii. Ce-i drept, într-o lume cu circuit închis, așa cum par la prima vedere Campionatele Mondiale sau Europene la kaiac-canoe, competiții la care și-au demonstrat valoarea cu vârf și îndesat. Jocurile Olimpice de la Londra sunt însă întreceri cu deschidere către sute de milioane de oameni, astfel că echipajul românesc poate câștiga substanțial în notorietate după aceste săptămâni chinuitoare din punct de vedere emoțional.

Istoria celui mai tare „dublu” românesc din 2012 are în spate ani întregi de sacrificii individuale și numai trei în echipă. În 2009, „Amiralul” Ivan Patzaichin reușea să-l naturalizeze pe Victor Mihalachi, care nu mai progresa în Rep. Moldova, și l-a pus în aceeași canoe cu Liviu Dumitrescu. Implantul gândit de cvadruplul campion olimpic avea să-și arate roadele rapid, un an mai târziu, când cei doi câștigau aurul în proba de 500 de metri și bronzul în cursa olimpică de 1.000 de metri la Europenele de la Trasona (Spania). În acel moment a devenit clar pentru toată lumea că România poate reveni în lupta pentru titlu olimpic la canoe după o pauză de 12 ani!

„Ne-am potrivit din prima, am tras împreună, simțeam perfect barca, simțeam fiecare cum trage și așa am rămas. Comunicăm bine, avem aceleași responsabilități, niciunul nu este șeful. Aici nu există ierarhii”, a descris Liviu Dumitrescu cum decurge colaborarea cu Victor Mihalachi.

N-au mai dat pe acasă de trei luni!

Cei doi canoiști concurează de trei ani împreună sub același steag și spun că este abia începutul unei colaborări de lungă durată. „Ne-am propus să fim în formula asta, în aceeași barcă, mulți ani de zile”, susține Liviu Dumitrescu. Până a face însă planuri de viitor, echipajul este „setat” pentru JO de la Londra, unde „nu intră nimic altceva în calcul la Londra decât un singur scop, aurul olimpic”, după cum spune Victor Mihalachi. Mai ales că ambii sportivii au făcut sacrifiicii majore, de pe urma cărora au avut de suferit inclusiv familiile. „În ultimele trei luni nu am dormit nicio noapte acasă. Am fost doar câteva ore, i-am văzut pe ai mei, am vorbit cu ei puțin și atât”, spune Dumitrescu, completat de coechipierul său: „Eu de la Paști nu am mai fost acasă și înainte de asta am fost de două ori anul acesta. În general, de 4-5 ori ajung pe acasă și atunci cu treburi, pe la facultate”. Iar rezultatele n-au cum să nu apară în astfel de condiții. „Noi vrem să ne facem un nume în sport, așa cum sunt Ivan Patzaichin sau Elisabeta Lipă”, conchide Liviu Dumitrescu. Prima ocazie majoră? 9 august, data finalei olimpice la C2 – 1.000 de metri.

Liviu Dumitrescu și Victor Mihalachi sunt cotați la casele de pariuri cu șansa a treia la titlul olimpic în proba de canoe dublu – 1.000 metri

Mitică Pricop și Florin Popescu sunt ultimii canoiști din România care au cucerit aurul olimpic în proba de C2-1.000 de metri, în 2000, la Sydney

16 titluri olimpice se vor decerna în probele de kaiac-canoe

Bandanele norocoase

Mihalachi și Dumitrescu s-au remarcat în canoea mondială nu numai datorită rezultatelor senzaționale obținute, ci și din punct de vedere estetic. Pictate cu frunze de canabis, bandanele roșii pe care le poartă în timpul curselor au devenit ca un semn distinctiv pentru ei. „De când facem sport, am avut mereu bandane roșii pe cap ca să nu facem insolație. Pe acestea le-am primit cadou și pentru prima dată le-am purtat la Mondiale în 2010. Atunci au devenit ca o emblemă. Mulți ne întreabă «ce e cu marijuana asta pe cap?». Nu le zicem nimic… Noi le considerăm un trifoi cu patru foi. Uite, avem pe aici prin curte trifoi cu patru foi și câte ori le găsesc le luam în barcă pentru a ne purta noroc. Odată, am găsit unul și cu cinci foi, pe care l-am păstrat în portofel. Am o superstiție”, explică Liviu Dumitrescu.

Patzaichin a cucerit 20% din medalii

Cu șapte distincții olimpice (patru de aur), Ivan Patzaichin (foto) este sportivul român cel mai medaliat la canoe în istoria Jocurilor Olimpice. „Amiralul” a adunat 20 la sută din numărul de medalii obținute de România de-a lungul timpului la întrecerile olimpice de kaiac-canoe. Cu un total de 34 de medalii la Jocurile Olimpice, țara noastră ocupă locul patru all-time după Ungaria (71), Germania (55) și Uninunea Sovietică (51).

Echipajele românești:
Irina Lauric, Iuliana Paleu (K2 – 500 metri).
Proba:
7 august – serii; 9 august – finala, ora 12:35
Ionel Gavrilă, Ștefan Vasile, Toni Ioneticu, Traian Neagu (K4 – 1.000 metri). Proba:
7 august – serii; 9 august – finala, ora 11:48
Ionuț Mitrea, Bogdan Mada (K2 – 200 metri)
Proba:
10 august – serii; 11 august – finala, ora 12:41
Liviu Dumitrescu, Victor Mihalachi (C2 – 1.000 metri)
Proba:
7 august – serii, 9 august – finala, 11:30
Iosif Chirilă (C1 – 1.000 metri)
Proba:
6 august – serii, 8 august – finala, ora 11:48

Publicat: 25 07. 2012, 08:40
Actualizat: 25 07. 2012, 08:41