Trupa de șoc!** Naționala de handbal va juca la turneul preolimpic din luna mai

România n-a mai fost de 32 de ani cu două echipe la o ediție a Jocurilor Olimpice, după ce în 1980, la Moscova, participa chiar cu patru reprezentative: handbal masculin, volei feminin și masculin, polo. Pentru Londra, naționala de polo și-a rezervat deja biletele, în timp ce fetele de la handbal au examen de calificare în 25-27 mai, la Lyon.

Considerată reprezentativa numărul unu a țării în ultimii ani, echipa feminină de handbal a avut un ciclu olimpic cu suișuri și coborâșuri. Cu șanse mari de a accede la Londra încă din 2010, după bronzul de la Campionatul European (Danemarca), România a ajuns să tremure pentru calificare la JO, în urma unui Mondial dezastruos în decembrie 2011 (Brazilia). De fapt, tricolorele au supraviețuit în această bătălie dură, în care la final doar 12 naționale contează cu adevărat, datorită performanței obținute la turneul final continental.

Doar două sunt norocoase

În urma criteriilor de calificare din ultimii ani, România a ajuns la turneul preolimpic din luna mai unde va avea de înfruntat două naționale de top, Franța și Muntenegru, dar și o trupă care ne-a surprins la ultimul turneu final, Japonia. Din grupa de patru, ce va fi găzduită de Lyon, la Jocurile Olimpice vor accede doar primele două locuri. „Ne așteaptă trei jocuri foarte grele. Dacă nu ne pregătim bine psihologic pentru acest turneu, nu avem nicio șansă de calificare. Nu mai este loc de niciun calcul, trebuie să mergem la victorie în toate cele trei partide. Muntenegru cred că are prima șansă, Franța joacă pe teren propriu, iar Japonia nu mai poate fi neglijată după ce ne-a făcut la Mondiale (n.r. scor 28-28)”, ne-a declarat Cristian Gațu, președintele FRH.

Avantaje și dezavantaje

În condițiile în care Japonia are șanse reduse să vadă Londra, în ciuda progresului pe care l-a făcut în ultimii ani, duelul pentru calificare se va da în trei: România, Muntenegru, Franța. Tricolorele vor avea de înfruntat o echipă într-o formă de invidiat, cea a Muntenegrului, majoritatea componentelor ex-iugoslave provenind de la Buducnost, trupă care va juca finala Ligii Campionilor la începutul lunii viitoare. „Ar fi un avantaj pentru noi că Buducnost dispută finala doar dacă vreo jucătoare de la ei se accidentează”, susține Cristian Gațu. România va avea totuși un avantaj raportat la duelul Oltchim – Buducnost din Liga Campionilor, în poarta adversă nu va sta Clara Woltering, decisivă în majoritatea partidelor disputate de Podgorica, în 2012. Cât privește partida România – Franța, aceasta poate fi privită din două puncte de vedere. Unul în care naționala lui Krumbholz este mare favorită dacă luăm în considerare faptul că joacă pe teren propriu, dar și ultimul rezultat direct, 39-20 (!) la CM din Brazilia, iar altul prin care România poate să profite de absența centrului Allison Pineau, jucătoarea în jurul căreia Franța a construit un puzzle în ultimii patru ani. Handbalista transferată de Oltchim s-a accidentat la ultimul turneu final și nu va reveni mai devreme de iulie pe teren.

Băieții de la polo au obținut un rezultat mare și îi apreciez în condițiile în care au două bazine, iar în România sunt patru echipe. Este un succes extraordinar pentru sportul românesc, iar calificarea lor sper să le ambiționeze și pe fetele noastre
Cristian Gațu, președinte FRH

Publicat: 18 04. 2012, 09:17
Actualizat: 18 04. 2012, 09:18