Cea mai bună „alpină” a lumii a ajuns să câștige 573.000 de euro numai din premii
Material publicat în ediția tipărită săptămânală ProSport, distribuită în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.
- Fiecare stațiune care organizează o etapă de Cupă Mondială la schi alpin trebuie să asigure un buget de cel puțin 100.000 de franci elvețieni pentru fiecare probă
Vizibilitate bună, mediatizare pe măsură , investiții majore. Sunt doar câteva din caracteristicile schiului alpin la nivel mondial, atât cât se pot bucura sporturile de iarnă de o răspândire globală. De câțiva ani, disciplina generează câștiguri importante și pentru sportivii care reușesc să se facă remarcați. Ponderea cea mai mare a veniturilor pe care le obțin schiorii este asigurată de contractele de publicitate cu diferite firme de echipament sportiv, însă nici premiile obținute din concursuri nu sunt de neglijat.
Lindsey Vonn câștigă peste 90 la sută din bani din contracte de publicitate
Jocurile Olimpice de la Soci s-au transformat într-o adevărată frustrare pentru Lindsey Vonn, rămasă acasă din cauza unei accidentări. Țelul americancei, de a deveni cea mai faimoasă schioare din toate timpurile în Statele Unite, s-a transformat într-o mare supărare. Eventualele medalii i-ar fi adus, probabil, celebritate, dar și mai mulți bani. Schiul alpin a devenit la rândul lui un sport profesionist, iar fiecare rezultat se contabilizează acum în venituri. Chiar dacă nu este prezentă la Soci și, cu una-două excepții, absentează de aproximativ un an din concursuri, Lindsey Vonn continuă să fie sportiva care câștigă cei mai mulți bani de pe urma schiului, aproximativ trei milioane de euro. În ultimul sezon, americanca a încasat însă mai puțin de 10 la sută din premii, conform cifrelor furnizate de FIS. Majoritatea veniturilor au fost asigurate din contractele de publicitate.
Tina Maze a bătut un record de 13 ani
În ultimul sezon al Cupei Mondiale de schi alpin, cei mai mulți bani au fost obținuți de Tina Maze, campioană olimpică în proba de coborâre. Sportiva din Slovenia a adunat 701.000 franci elvețieni din premii, adică aproximativ 573.000 de euro. Suma a fost strânsă după 11 victorii și 24 de podiumuri și reprezintă practic un nou record în Cupa Mondială. Maze l-a depășit pe Hermann Maier, austriacul care adunase 660.000 de franci elvețieni în 2002, din 22 de podiumuri. La masculin, liderul câștigurilor a fost austriacul Marcel Hirscher, cu 437.610 de euro.
Bătălia stațiunilor pentru organizarea etapelor de Cupă Mondială
Dacă la Jocurile Olimpice eventualele rezultatele sunt răsplătite financiar de către Comitetele Naționale din care provin sportivii, la nivelul Cupei Mondiale premiile sunt asigurate de stațiunile care obțin dreptul de organizare al unei etape. De câțiva ani, între stațiunile celebre din lume se duce o luptă accerbă pentru a intra în circuitul Cupei Mondiale. Efortul financiar al organizatorilor este considerabil în condițiile în care cota limită a premiilor impusă de Federația Internațională de Schi este de 100.000 de franci elvețieni (n.r. aproximativ 80.000 de euro) pentru fiecare probă. În plus, fiecare gazdă se obligă să asigure casă, masă, plus că pârtiile și instalații sunt blocate în perioada evenimentului. Și totuși, bătălia este vie întrucât pare a fi cel mai bun mod de a-și promova stațiunea în fața întregii lumi.
Kitzbuhel, stațiunea cu cei mai mulți bani
Cea mai scumpă etapă de Cupă Mondială este cea de la Kitzbuhel (Austria). În acest sezon, austriecii au pus la bătaie premii în valoare de 590.000 de euro, cele mai consistente curse în bani fiind cele de la slalom și coborâre. Câștigătorii sunt răsplătiți cu câte 70.000 de euro, în timp ce locul 30 ajunge să câștige 600 de euro.
În Cupa Mondială primesc bani toți sportivii care se clasează pe locurile 1-30, adică toți cei care și punctează.