SOCI 2014 Marinela Mazilu: „Contează și cum respiri la skeleton. Dacă respiri într-o linie dreaptă, poți derapa”

  • Marinela Mazilu concurează azi, de la ora 17:30, în ziua finală a concursului skeleton. Ieri au avut loc primele două manșe. La finalul primei curse, ea se afla pe 19, pentru ca după startul secund să coboare pe 20
  • Rezultatele se cumulează și la final se realizează clasamentul. În competiție s-au calificat cele mai bune 20 de sportive ale lumii
  • Eleva lui Marius Ene e la 2,99 secunde în spatele liderului Elizabeth Yarnold. Yarnold conduce cu 44 de sutimi în fața americancei Noelle Pikus-Pace.
  • Concursul de skeleton se desfășoară la complexul Sanki, la aproximativ o oră de mers cu trenul de Soci
  • Marinela (22 de ani) e susținută de fratele său, Marinel, și de mama sa, Maria, venită în Rusia prin campania P&G „Mulțumesc, mamă”
  • Sportiva din Râmnicu Vâlcea se află la a doua ediție de JO a carierei, după Vancouver (loc 19)

Marinela Mazilu (22 de ani) e exemplul care arată că un sportiv se poate axa în carieră pe două discipline. Sprinteră de performanță,  eleva lui Marius Ene a făcut la timp pasul spre un sport în care își poate valorifica toate calitățile, iar cu tehnica cizelată în timp, vâlceanca a ajuns în clubul select al celor mai bune 20 de sportive din lume (!) pe pârtia de la skeleton, locul în care fiecare amănunt contează. Imediat după prima zi a concursului, Marinela a vorbit  despre lucruri neștiute din viața unui om care își împinge limitele la maximum pentru câteva zeci de secunde. După ce ieri, mama și fratele Marinelei au privit concursul de la tribuna de lângă sosire, Maria și Marinel vor sta azi în locurile rezervate chiar la start.

REACȚIA DE LA START

„Startul l-am avut foarte bun, am fost printre primele 10.Vreo 30 de metri alerg la start. Depinde fiecare pârtie. Poți să pierzi foarte mult timp dacă nu sari spre înainte pe skeleton. Dacă sari în lateral, poți să te și lovești când sari. Trebuie să fugi tare și trebuie să te lansezi tare. Orice fracțiune de secundă e esențială”

DESPRE TEHNICA DE LA SKELETON

„Nu te lovești cu umerii de pereți, pentru că în zona umerilor skeletonul are un accesoriu rotund și te protejează. Îl pilotezi din cap, din genunchi și din mișcările corpului. Ca la skateboard. Dacă te lași în dreapta, iei viraj în dreapta…Contează și cum respiri pe pârtie, dacă repiri pe o linie dreaptă, tragi aer aiurea și poți să derapezi. Se face o curbură la skeleton, nu te mai dai pe toată patina”

SKELETONUL DIN CAMERĂ‚

„Eu iau skeletonul în cameră de obicei. Acum l-a dus antrenorul, Eu mă dau cu cel pe care concurez în Soci de peste un an de zile. Fiecare țară posedă mecanicii săi, propriul său staff. Germanii își fac, americanii își fac… La skeleton suntem prietene, suntem adversare doar în concurs, stăm in vestiar, discutăm.”

VITEZA DE 140 KM/h

„La începutul sezonului, prin septembrie, te surprinde viteza pe care o atingi la primele coborâri. Apoi, începi să te obișnuiești și cu cei 140 km/h”.

20 DE EURO O COBORÂRE

„Fiecare pârtie e diferită, Orice mică greșeală te costă foarte mult, contează enorm cum iți alegi patinele, cele cu care mă bat au 10 coborâri aici, la Soci. Și anul trecut am pierdut în Rusia o etapă de Cupă Mondială. E foarte scump, mai mult de 20 de euro să faci coborâre, depinde de pârtie”

ZĂ‚PADA E ÎNGHEȚATĂ‚ MAI FORȚAT

„Nu a contat faptul că în prima manșă am luat startul ultima și am pornit a doua în manșa secundă (n.r. pentru că a terminat runda de debut pe 19, Mazilu a pornit a doua în etapa secundă).. Am mers, mi-am aranjat skeletonul, nu se poate spune, că n-am avut timp. La antrenamete am avut timp mai bun și pentru că acum zăpada e înghețată mai forțat, de la aparatură, e mai dură”

– pentru că soarele a fost foarte puternic în prima zi, organizatorii au decis să nu ridice copertina pe unele secțiuni ale  pârtiei. Spectatorii nu au avut posibilitatea să vadă decât pe ecrane acele porțiuni, dar sportivii au fost protejați

– la concursul Marinelei au venit și președintele COSR, Octavian Morariu, și secretarul general, Ioan Dobrescu

– aproximativ 5.000 de spectatori au luat loc în tribune

„Nu fusesem niciodată la un concurs al Marinelei. Mi s-a făcut inima cât un purice în timpul concursului. I-am spus dimineața să aibă încredere în ea, pentru că a muncit foarte mult”

Maria Mazilu, mama sportivei

VINERI – PROGRAMUL ROMÂNILOR

09.00 – Ioan Valeriu Achiriloaie – schi alpin – super-combinata, calificări (Centrul Alpin Rosa Hutor)

12.00 – Florin Daniel Pripici, Paul Constantin Pepene – schi fond – 15 km clasic, finala (Centrul Laura)

13.30 – Ioan Valeriu Achiriloaie (dacă se califică) – schi alpin – super-combinata, finala (Centrul Alpin Rosa Hutor)

14.30 – Dorin Dumitru Velicu – skeleton – simplu, calificări (Complexul Sanki)

16.00 – Eva Tofalvi – biatlon – 15 km individual feminin, finala (Centrul Laura)

17.00 – Zoltan Kelemen – patinaj artistic – individual masculin, programul liber (Patinoarul Iceberg)

17.40 – Marinela Mazilu – skeleton – simplu feminin, finala (Complexul Sanki)

19.30 – Iulian Pîtea – sărituri cu schiurile – trambulina mare, calificări (Arena Russki Gorki).

 

 

 

 

 

Publicat: 14 02. 2014, 08:13
Actualizat: 14 02. 2014, 20:47