JO de Tineret, Nanjing: Robert Glință s-a calificat în finala de 100 de metri spate și a stabilit un nou record național de juniori
Robert Glință (17 ani) a îmbunătățit duminică recordul național pe distanța de 100 de metri, procedeul spate, oprind cronometrul la 55 de secunde și 10 sutimi, în semifinalele din prima zi a concursul de natație din cadrul Jocurilor Olimpice de Tineret de la Nanjing. În a doua sa cursă a zilei, după seriile de dimineață, înotătorul piteștean și-a corectat vechiul record național, stabilit la începutul lunii aprilie, cu 64 de sutimi. Robert Glință și-a asigurat astfel prezența în finala de opt a probei de 100 de metri spate, cu al cincilea timp.
Robert a încheiat semifinala sa pe locul trei, în urma rusului Evgeny Rylov, câștigător surprinzător, cu timpul de 54:86, în fața grecului Apostolos Christou, deținătorul recordului Campionatelor Mondiale de juniori pe această distanță și cel mai bun performer al sezonului, cu un impresionant 54:41, obținut la Campionatele Europene de Juniori. Cel mai bun timp al semifinalelor (54:48) a fost obținut de italianul Simone Sabbioni, în semifinala a doua.
Medaliile de la 100 de metri, procedeul spate, se decid luni. Finala se anunță una extrem de disputată, având în vedere faptul că la Europenele din urmă cu o lună, doi sportivi au coborat sub vechiul record mondial de juniori al distanței, Sabbioni și Christou fiind amândoi calificați în finala de luni.
Robert Glință, „copilul de aur” al înotului românesc, a pornit pe drumul performanței la aproximativ trei luni de la prima vizită la bazin, conform propriilor relatări. În 2014, Glință a câștigat două titluri absolute de campion național în probele scurte, procedeul spate (100 și 200 de metri, alături de un titlu de vicecampion la seniori și campion de juniori la 50 de metri spate).
Andrei Roman a coborât și el sub timpul de record național la 100 de metri bras, dar a terminat ultimul semifinala
Andrei Roman a ratat calificarea în finala de 100 de metri bras, deși timpul obținut a fost unul foarte bun: 1:03:63, o performanță cu 26 de sutimi mai rapidă decât cursa de record național a lui Răzvan Tudosie, din 2010. În clasamentul semifinalei, Andrei Roman a terminat ultimul, la 2,78 secunde în urma învingătorului.