România a obținut luni prima dintre cele șase medalii impuse ca obiectiv la a doua ediție a Jocurilor Olimpice de Tineret, de la Nanjing, China. Judoka Ștefania Adelina Dobre (18 ani), legitimată la CSM U Cluj/Dinamo, a urcat pe podiumul olimpic al categoriei 63 de kilograme, cucerind medalia de argint, prin victorii succesive în fața unor sportive cu un an mai mici decât ea.
Ștefania, care la Nanjing a schimbat categoria, ea fiind dublă campioană europeană la 57 de kg, a cedat în finală în fața Szabinei Gercsák, din Ungaria. Tot în a doua zi a Olimpiadei tinerilor sportivi, Laura Jurca a reușit calificarea, cu al treilea punctaj în finala concursului de individual compus, sportiva care în 2015 va face pasul spre competițiile senioarelor având șanse reale de a aduce noi medalii delegației tricolore, ea câștigându-și dreptul de participare în toate cele patru finale pe aparate.
5 șanse la medalii la gimnastică artistică
Laura Jurca, singura reprezentantă a României în proba de gimnastică artistică, a demonstrat o dată în plus că este o gimnastă extrem de completă și de constantă, reușind să obțină calificarea în toate cele cinci finale ale gimnasticii feminine. Cele mai mari șanse la o medalie de aur se întrevăd la individual compus, acolo unde în calificări, sportiva care se pregătește la Deva a terminat cu al treilea punctaj, (53,250) la mai puțin de o jumătate de punct de lidera Seda Tulkhalyan (Rusia – 53,650). Românca a reușit să o devanseze pe rusoiacă doar la bârnă, acolo unde de altfel a obținut a treia notă a concursului, 13,500.
Laura Jurca va intra în finala de la sol cu a șaptea notă (12,700, la un punct în spatele braziliencei calificate cu primul punctaj), în finala de la bârnă cu a treia notă (la 1,4 puncte în spatele chinezoiacei Wang, Laura pierzând un punct întreg doar la dificultate), în finala de la paralele cu a cincea notă (12,850 – la 0,4 puncte de lideră) și cu a patra notă la sărituri (14,050, la 0,475 puncte de britanica notată cel mai bine de arbitrii).
Robert Glință, locul cinci în finala de la 100 de metri spate
Cea mai bună cursă de la Nanjing a lui Robert Glință a venit în semifinale, acolo unde înotătorul a corectat recordul național de juniori, la 55:10. În finală, sportivul de 17 ani nu s-a mai apropiat de acest timp, oprind cronometrul doar la 55:21, suficient doar pentru a cincea poziție, însă chiar dacă și-ar fi egalat timpul din semifinale, poziția de la final ar fi rămas aceeași. Recordmenul mondial al distanței, grecul Apostolos Christou a terminat și el surprinzător înafara podiumului, aurul revenindu-le, la egalitate,(54:24) rusului Evgeny Rylov și italianului Simone Sabbioni, cel care în semifinale semnase cel mai bun timp.
Rezultatele tricolorilor în a doua zi a Jocurilor Olimpice de Tineret de la Nanjing
Judo: Ștefania Adelina Dobre, medalie de argint – categoria 63 kg
Haltere: Viorica Grigoraș – locul 6 – categoria 53 kg
Gimnastică artistică: Laura Jurca – locul 3 în calificările concursului de individual compus, calificată în toate finalele pe aparate și la individual compus
Natație: Robert Glință – locul 5 în finala de 100 de metri, spate
Alina Ene – locul 24 la 200 de metri mixt- eliminare în serii
Tenis: Ioana Ducu – proba individuală – eliminare turul 1 (3-6, 0-6 cu Daria Kasatkina, Rusia)
Ioana Loredana Roșca- proba individuală – eliminare turul 1 (6-7, 2-6 cu Fanni Stollar, Ungaria)
Tenis de masă: Adina Diaconu – două victorii ( 3-1î n grupa de calificare, împotriva Yuliyei Ryabova – Kazakhstan și 4-0 în optimi, în fața Karolinei Mischek, Austria) – calificată în sferturile de finală
Canotaj: Robert Dedu, Ciprian Tudosa – dublu rame, masculin – câștigătorii seriei 1, calificați îdirect în finală
Cristina Georgiana Popescu, Denisa Tilvescu – dublu rame, feminin – câștigătoarele seriei 1, calificate direct în finală
Baschet 3X3: masulin – 1 victorie, 1 înfrângere (România – Venezuala 15-13, România – Argentina 12-16 în grupa B)
feminin – 1 înfrângere (România – SUA 3-21)
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER