JO de Tineret, Nanjing: Zsolt Feher, 6 minute în concursul olimpic de taekwando, un loc 5, apoi pumnii strânși în tribune pentru colegii de la box și haltere
Zsolt Feher (17 ani) a fost primul reprezentat al României la arte marțiale la o ediție Jocurilor Olimpice de Tineret. Se antrenează la București, fiind legitimat al clubului Steaua. A intrat în sală la cinci ani, atunci când a participat și la o primă competiție. În China, la Nanjing, Feher a participat în concursul de taekwando, la categoria 73 de kilograme. Experiența sa olimpică în arenă a durat doar 6 minute, întrucât românul a disputat un singur meci, fiind învins de chinezul Jintao Liu, rezultat care l-a plasat pe locul 5, la egalitate cu ceilalți sportivi eliminați în faza sferturilor de finală. Însă, asemeni tuturor sportivilor delegației României, va rămâne în „satul atleților”, alături de întreg lotul, până la finalul întrecerilor. Din Nanjing, Zsolt și-a rupt o bucățică din timp pentru a-și povesti, pentru ProSport, prima experiență olimpică a carierei.
Cum a fost concursul olimpic comparativ cu alte întreceri la care ai particpat?
A fost mult mai greu, sportivii au fost mult mai pregătiți și mai motivați decât în alte competiții.
Cum te simți în satul olimpic?
Mă simt foarte bine. Este o atmosferă superbă aici. În fiecare zi sunt activități culturale diverse, foarte atractive, interactive și educative. M-a atras programul de educație olimpică și fairplay. Am participat la o sesiune de acordare a primului ajutor, care mi s-a părut foarte interesantă, pentru că am folosit manechine care simulau comportamentul uman.
Ce faci în zilele libere? Mergi la competițiile celorlați români, vizitezi orașul?
După încheierea competiției de taekwondo mi-am susținut colegii de la haltere și de la box. Vreau să profit cât mai mult de programele culturale organizate pentru de atleți, care au ca obiectiv vizitarea unor muzee și a unor locuri istorice.
Ce te-a surprins cel mai mult la Jocurile Olimpice de Tineret de la Nanjing?
Am fost suprins plăcut de buna organizare, numărul mare de voluntari foarte serioși și simpatici, de standardul ridicat al condițiilor de cazare.
Care este cea mai gălăgioasă delegație, cine se remarcă imediat în satul olimpic?
Recunosc că nu am avut timp să observ celelalte delegații, cred că toți cei de aici au un comportament foarte civilizat și specific vârstei.
201 de țări au înscris cel puțin un sportiv în concursul olimpic organizat în China
3.600 de sportivi sunt prezenți la a doua ediție a Jocurilor Olimpice de Tineret, potrivit cifrelor furnizate de organizatori
Ai participat într-un sport de contact, iar înainte de competiție s-a discutat mult peste tot în lume despre riscurile concursului, din cauza amenințării cu ebola. S-a luat decizia ca sportivii țărilor africane afectate să nu aibă acces în concurs. A fost un motiv în plus de îngrijorare? Au vorbit organizatorii cu voi înaintea concursului despre acest subiect?
Nu am sesizat nicio măsură specială sanitară și nici nu mi s-a comunicat ceva legat de ebola.
Ai ales suveniruri pentru revenirea în țară?
Am cumpărat câteva suveniruri de la magazinul din satul olimpic pentru sora mea și pentru câțiva prieteni de la lot.
Ce îți place cel mai mult în Nanjing și îți va lipsi cel mai mult la întoarcerea în țară?
Cred că cel mai mult îmi va lipsi o medalie, pe care mi-am dorit-o foarte mult de la aceste Jocuri Olimpice.
Jocurile Olimpice de Tineret se adresează sportivilor cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani, iar concursul din China este programat în perioada 16-28 august.
foto: taekwondowtf.ro – site-ul Federației Române de Taekwando WTF