Roma pregătește o surpriză de proporții în organizarea Jocurilor Olimpice din 2024. Dacă va primi organizarea competiției, olimpismul ar putea ajunge, în premieră, la Vatican. Ideea că și Cetatea Sfântului Scaun ar putea întinde o mână sportului este susținută chiar din interiorul Bisericii Catolice. „Mi se pare o idee excelentă, cu care Papa Francisc ar putea fi de acord. Nu s-a mai întâmplat niciodată ca Vaticanul să găzduiască un eveniment sportiv atât de mare și întotdeauna Biserica a încurajat sportul ca mijloc al valorilor sfânte”, a dezvăluit cardinalul Jose Saraiva Martins. Cetatea Vaticanului ar putea găzdui concursul de tir cu arcul. „Proba ar putea avea loc ori în grădinile Vaticanului ori în spațiul vast de la reședința papală de la Gandolfo”, a adăugat Martins.
Papa Francisc este un mare fan al sportului. În tinerețe, acesta a practicat fotbalul. Pe când era copil, în Argentina, l-a cunoscut pe Alfredo di Stefano, legenda echipei Real Madrid care a încetat din viață în iulie 2014, la 88 de ani.
1960 este anul în care Roma a mai găzduit o ediție a Jocurilor Olimpice
În proiectul prezentat, probele olimpice vor fi repartizate în mai multe orașe de pe teritorului Italiei, o nouă regulă adoptată de Comitetul Olimpic Internațional. În ediția de azi, Gazzetta dello Sport a prezentat locațiile care au putea găzdui întrecerile olimpice dacă Roma va câștiga organizarea Jocurilor Olimpice din 2024.
Ediția din 2024 a Jocurilor Olimpice se poate desfășura în 12 orașe din Italia FOTO: Twitter
Gazda Jocurilor Olimpice din 2024 va fi stabilită într-o adunare extraordinară a CIO, care va avea loc în Peru, în 2017. Printre orașele care doresc să își depună candidatura se află Durban (Africa de Sud), Berlin și Hamburg (Germania), Melbourne (Australia), Los Angeles, Washington, Boston, San Francisco (Statele Unite ale Americii), Paris (Franța), Nairobi (Kenya), Casablanca (Maroc), Doha (Qatar), Istanbul (Turcia) și Roma (Italia).
Vaticanul – Cetatea Sfântului Scaun
Cetatea Sfântului Scaun este centru spiritual pentru sute de milioane de credincioși romano-catolici din întreaga lume. Situat în partea de vest a Romei, Vaticanul este un stat independent care și-a obținut suveranitatea în 1929, prin tratatul de la Lateran, între Sfântul Scaun și Italia. Vaticanul are o suprafață de 44 de hectare, o populație de 812 persoane și se află pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Forma de guvernământ este autocrația, Papa are putere absolută, însă este asistat de „Curia”, o formă de organism guvernamental. Vaticanul are propriul oficiu poștal, supermarket, bancă (bancomatele sunt singurele din lume care folosesc limba latină), stație feroviară, centrală generatoare de energie electrică și casă de editură. Vaticanul emite propriile monede și timbre și controlează propriul domeniu de internet.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER