Nu numai echipa de rugby CSM Știința Baia Mare e blocată în Africa de Sud, ci și „stejarul” Johann Van Heerden, născut în această țară dar cu cetățenie română din 2019, component al formației Dinamo.
Jucătorul în vârstă de 35 de ani a plecat să-și viziteze sora, pe care n-a mai văzut-o de trei ani, acum patru zile. Dar pentru că a dorit să revină înapoi în România va fi și el în avionul care aduce în țară delegația băimăreană.
Lista ţărilor unde este detectată varianta Omicron continuă să crească, mai ales în Europa, după primele cazuri depistate în sudul Africii în noiembrie, ceea ce a determinat multe state să suspende călătoriile în această regiune şi să instituie restricţii preventive.
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, că aeronava TAROM care îi aduce în ţară pe românii blocaţi în urma anulării zborurilor spre această zonă a lumii, din cauza noii tulpini a coronavirusului, va ajunge în ţară pe 1 decembrie, în jurul orei 12.00.
Tot TAROM va asigura şi transferul echipei de rugby la Baia Mare, a mai spus oficialul. Ulterior, TAROM a revenit cu precizări, anunţând că aeronava va ajunge cu o zi mai devreme faţă de ora comunicată iniţial către Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, în data de 30 noiembrie 2021, în jurul orei 15:00, şi că directorul general al TAROM îşi asumă informarea eronată.
„Am venit în vizită la familia mea, iar când am ajuns cumnatul m-a anunțat că tocmai s-au închis granițele. Nu știam ce să fac, dacă e grava situația. Înțeleg că e destul de complicată situația, deși sunt doar 1400 de cazuri pe zi. Transmiterea virusului ar fi foarte rapdă.
Oamenii de aici sunt foarte liniștiti, relaxați, nu există panică. Să sperăm că situația va reveni treptat la normal. Aș fi vrut să mai stau un pic aici, dar mă întorc și eu în România cu avionul Tarom pus la dispoziție de autorități”, a declarat Johann Van Heerden pentru ProSport.
Van Heerden a venit în România în 2012, dar a devenit eligibil trei ani mai târziu pentru prima reprezentativă conform criteriilor World Rugby.
Regula în rugby prevede că poți juca pentru o națională dacă evoluezi de trei ani în țara respectivă și n-ai disputat meciuri anterior pentru o reprezentativă de seniori. De aceea, Van heerden a jucat deja pentru stejari în competițiile internaționale, iar anul trecut a devenit român „cu acte”.
În Africa de Sud, rugbyul este cel mai iubit sport. „În fiecare oraș sunt peste 20 de cluburi de rugby, dar sigur, în Capitală, la Pretoria sunt mai multe. De la 6 ani toți copiii încep să practice rugby.
Visul oricăruia dintre ei e să joace la nivel mare, să ajungă Springboks (așa sunt supranumiți jucătorii echipei naționale a Africii de Sud).
Nimeni nu se gândește să joace fotbal sau altceva. Facem și alte sporturi, desigur, dar primul este rugby-ul. Tata mi-a dat prima dată mingea de rugby să mă joc. Un alt sport important practicat în Africa de Sud este cricketul.
La școală facem așa: atletism în ianuarie, apoi rugby din martie, după care facem cricket în iarnă. Tot anul se practică diverse sporturi în funcție de anotimp“, a povestit Johannes van Heerden acum un an când a devenit cetățean român.
Noua variantă omicron a SARS-CoV-2, ”extrem de transmisibilă”, necesită o ”acţiune urgentă”, avertizează luni miniştrii Sănătăţii din statele membre G7, la finalul unei reuniuni de urgenţă convocată de către Guvernul britanc, care deţine preşedinţia rotativă a oragizaţiei
Această variană nouă a SARS CoV-2 a fost identificată mai întâi în Africa de Sud şi a determinat mai multe ţări europene şi din lume să-şi închidă frontierele unor ţări din Africa australă – Africa de Sud, Botswana, Zimbabwe, Namibia, Lesotho, Eswatini, Mozambic, dar şi Zambia, Malawi sau Angola, în unele cazuri.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER