Bazinul olimpic Dinamo a găzduit timp de cinci zile Campionatele Internaționale de înot ale României, o competiție care a revenit după o pauză de câteva decenii în calendarul Federației Române de Natație și Pentatlon Modern. Președinta forului de specialitate, Camelia Potec, a reușit să atragă sponsori și readucă astfel înotul-spectacol în bazinele din România. Competiția a fost un real succes, având și girul FINA.
• Vedetele competiției, Katinka Hosszu (Ungaria / foto jos) și Sharon von Rouwendaal (Olanda) nu au făcut doar act de prezență. Ambele și-au respectat statutul prin realizarea unor performanțe de excepție. Hosszu a parcurs duminică proba de 200 m mixt în 2:08,77, a doua performanță mondială a sezonului. Rezultatul i-a adus 940 de puncte conform tabelei FINA și totodată premiul cel mare de 10.000 de euro, pentru cea mai bună performanță de la Internaționale. Înotătoarea maghiară, de 9 ori campioană mondială și de 13 ori medaliată cu aur la CE (în bazin lung și scurt), a transformat proba de 400 metri liber în 400 metri mixt (două lungimi de bazin pentru fiecare procedeu). S-a întrecut cu adversare care au înotat doar craul, dar chiar și așa, Katinka a încheiat cursa pe locul 3, în 4:35,11 (pentru comparație, baremul olimpic A pentru 4×100 m mixt este de 4:43,46). Sharon von Rouwendaal a realizat recorduri ale Olandei atât la 1500 metri liber (16:03,37), cât și la 800 metri liber (8:26,18), ambele rezultate reprezentând și recorduri personale pentru ea!
• Dintre performanțele românilor care vor merge cel mai probabil la mondiale merită remarcată cea a ștafetei de 4×100 metri liber – masculin. În formula Daniel Macovei, Alexandru Coci, Robert Glință și Marius Radu, cvartetul tricolor a încheiat proba în 3:18,69, un nou record național de seniori. Marius Radu a mai stabilit un record național de seniori și în proba de 50 metri fluture (24,17) și a câștigat probele de 50 m liber (22,77) și 100 m liber (49,61) cu timpi foarte apropiați de baremul olimpic A (22,27, respectiv 48,99).
• O surpriză frumoasă a reprezentat-o evoluția lui Dylan Sali (foto sus, culoarul 4 și foto jos, pe locul 2). În vârstă de 20 de ani, acesta este fiul unui fost poloist de la Dinamo, stabilit în SUA. Dylan a început înotul peste Ocean și a venit la Internaționale pentru a concura sub culorile CS Dinamo, dar și pentru a-și câștiga un loc în echipa României pentru Mondialele de la Kazan. Dylan Sali a câștigat probele de 50 m spate și 100 m spate, având și al patrulea rezultat dintre români în finala de la 100 m liber. „Vom analiza situația lui Dylan Sali și com vedea dacă poate fi inclus în lotul pentru Mondiale”, a declarat Camelia Potec. Dylan Sali a avut a șasea performanță ca valoare de la Internaționalele României.
• Excelentă prestația juniorului băcăuan Daniel Cristian Martin (15 ani / foto sus, pe prima treaptă), care a realizat opt recorduri naționale de juniori, 15 și 16 ani. El a reușit să câștige cursa de seniori de la 200 metri spate (2:03,50), în fața favoriților Dylan Sali și Robert Glință.
• Remarcabilă prezența poloistului Alexandru Matei (foto sus, primul din dreapta) în ștafetele de 4×100 m liber și 4×100 m mixt ale CS Dinamo. „Cel mai rapid înotător dintre poloiști” s-a antrenat o lună pentru Internaționale, a slăbit și vreo 5 kilograme, și a ajutat ștafeta dinamovistă să urce pe locul trei la 4×100 m mixt. La 4×100 m liber ștafeta dinamovistă s-a clasat pe locul 5.
• Ion Țiriac și Ilie Năstase au venit la bazinul Dinamo pentru a vedea Internaționalele României. Năstase a fost prezent sâmbătă și a făcut premierea la una dintre probe (în centru, pe prima treaptă este Sharon von Rouwendaal), în timp ce Ion Țiriac, unul dintre principalii susținători ai competiției, a urmărit cursele din ultimele două zile.
• Premiile de la Internaționalele României au însumat 30.000 de euro.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER