Cazurile de coronavirus au măcinat campionatul intern de fotbal, indiferent de divizie, au anulat competiții importante, au decalat întreceri bătute, ca interval de timp, în cuie și au creat focare la anumite echipe din diverse discipline sportive.
Rugby-ul este totuși un exemplu despre cum trebuie manageriat un lot de sportivi în situații de criză. Naționala României, condusă de englezul Andy Robinson, n-a avut nici măcar un caz.
Timp de 75 de zile consecutive (11 ianuarie-28 martie), cu deplasări la antrenamente, sală de forță, recuperare, restaurant, stadion, Soci (Rusia), Lisabona (Portugalia), Tbilisi (Georgia), plus cantonamentul de la Izvorani.
Cum a fost posibil? 32 de jucători, 10 persoane din staff-ul tehnic, câțiva inși din staff-ul administrativ. Mereu împreună. Pare de necrezut, după aproape 500 de teste (260 PCR și 240 rapide).
„Pare ceva ieșit din comun, dar regulile au fost respectate. Ce reguli?
Ne-am insiprat dintr-un studiu din NFL (campionatul nord-american de fotbal american). Pe timpul pandemiei s-au jucat multe meciuri de fotbal american, cu sau fără spectatori.
Sportivilor li s-a implantat un GPS și s-a monitorizat unde au fost, nu numai pe plan sportiv, ci și în afara terenului.
Evident s-au tras niște concluzii, ce trebuie să evităm pentru a nu contacta noul coronavirus. Acele rezultate ne-au pus pe gânduri și am încercat să evităm niște riscuri”, s-a confesat pentru ProSport Dan Wanya, doctorul echipei naționale de rugby a României.
S-a intrat în cantonament cu întreg lotul pe 10 ianuarie, urmând a se pregăti partida cu Belgia, amânată din primăvara lui 2020.
Meciul trebuia să se dispute la Craiova, în premieră în acest oraș, pe 7 februarie. În cele din urmă, adversarii n-au mai ajuns îm Bănie și stejarii au câștigat la „masa verde” cu 28-0.
Dar naționala n-a plecat acasă și a rămas să se pregătească pentru ediția 2021 a Rugby Europe Championship. Urmau meciuri cu Rusia (6 martie, la Soci), cu Portugalia (13 martie, Lisabona), 20 martie (Spania, la București), 28 martie (Georgia, la Tbilisi).
„În prima zi, am discutat despre regulile noi: unde plecăm revenim doar în cantonament – nu merge nimeni acasă sau în altă parte, fără contact cu nimeni din familie, singuri în vestiar, sala de forță – nu intră nimeni, puțini la fiecare masă când mâncăm.
Ședințele reduse ca timp, aici s-a supărat un pic selecționerul dar a înțeles, aerisire peste tot unde stăm”, a zâmbit, povestind acum în liniște, Dan Wanya.
A fost dificil pentru că și protocolul Rugby Europe impune alte reguli destul de dure.
„În Rusia și Georgia am avut charter, dar în Portugalia am mers cu cursă de linie. Pericol la tot pasul. Protocolul Rugby Europe impune un anumit tip de măști pe care să-l folosim oriunde inclusiv la stadion pînă ajungem în vestiar.
La restaurantele din străinătate, unde eram cazați, a trebuit să fim numai noi, în vestiar nu avea voie să intre nimeni. Nici măcar coechipierii, prietenii, de la celelalte echipe. A fost o situație în Rusia când ai noștri aveau colegi la echipa de club la rivali.
Nu i-am lăsat să intre în contact, deși voiau să stea vorbă după finalul partidei. Protocolul lor cu regulile noastre ne-au ferit de probleme. Ce s-ar fi întâmplat dacă descopeream un caz Covid-19 în deplasare?
Trebuia ca jucătorul nostru să rămână acolo în izolare timp de 14 zile și nu-l aveam la următoarele meciuri. Ar fi fost niște situații dificile.
Mai e o situație specifică rugby-ului. Mingea se joacă atât cu mâna cât și cu piciorul, balonul trebuie dezinfectat și așa mai departe. Nu a fost deloc simplu”, a mărturisit Dan Wanya (foto).
România a pierdut la 6 martie, în deplasare, prima sa partidă în cadrul noii ediţii a REC în faţa Rusiei, scor 13-18.
În etapa a doua, la 13 martie, România s-a impus în faţa Portugaliei, cu scorul de 28-27, la Lisabona. Sâmbăta 20 martie, „stejarii” au învins Spania cu 22-16, la Bucureşti, dar au pierdut, o săptămînă mai târziu, 17-28 cu Georgia.
În ultima partidă din Rugby Europe Championship 2021, România va întâlni Belgia sau Olanda (3-4 iulie, acasă). Probabil pe Arcul de Triumf sau Ghencea.
Rugby Europe Championship 2021 contează, alături de ediția de anul viitor, pentru calificarea la Cupa Mondială 2023 din Franţa. Conform regulamentului, primele două echipe din grupă se califică direct la turneul final, iar ocupanta locului trei va disputa un baraj.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER