Lobby pentru a avea Universiada din 2021 în România, la fix 40 de ani după ce Nadia a aprins flacăra competiției pe stadionul „23 August”. Avantajele date de C.E. de fotbal și gimnastică

Student Sport pune pe masa autorităților un proiect pentru aducerea celei de-a 21-a ediții a Universiadei, cea mai importantă competiție mondială a studenților sportivi din centrele universitare. Fondatorul Adrian Socaciu a anunțat că memorandumul pentru organizarea Universiadei de Vară din 2021 va ajunge în aceste zile la Guvern.

Proiectul are 20 de pagini și prezintă avantajele organizării Universiadei, impactul economic, cultural, media, impactul asupra sectorului de sănătate”, a detaliat pentru ProSport Adrian Socaciu. Reprezentantul Student Sport, asociație înființată în 2011, vede Bucureștiul, dar și Clujul, ca potențiale gazde ale celor 10 sporturi obligatorii, cu 13 discipline sportive mandatorii în prezent și până la trei sporturi opționale.

Angajamentele pe care România și le-a asumat deja în vederea orgănizării unor întreceri continentale reprezintă un punct de pornire important pentru noua inițiativă. „Bugetul ultimei Universiade, de la Kaza (n.r. – 2013) a fost de 256 milioane de euro, dar o mare parte din aceste costuri s-ar reduce în cazul Rom\niei, dacă se respectă programele guvernamentale și se finalizează toate lucrările deja programate, conform proiectelor. Pentru că România va beneficia de infrastructura pentru Campionatul European de Fotbal (n.r. – România va găzdui trei meciuri din faza grupelor și un meci din optimile Campionatului European de fotbal din 2020), dar și de cea pentru Campionatul European de Gimnastică (n.r. – din 2017)”, a atras atenția Adrian Socaciu.


Atletism, baschet, scrimă, fotbal, gimnastică artistică, gimnastică ritmică, judo, natație, sărituri în apă, polo, tenis de masă, tenis și volei sunt disciplinele standard din programul Universiadelor de Vară, iar pe lista sporturilor obligatorii se va regăsi, din 2017, și taekwondo, iar din 2019, și proba de tir cu arcul.


Proiectul Student Sport a fost conceput în urma unor consultări neoficiale cu federațiile naționale și va ajunge în egală măsură pe agenda de lucru a Ministerului Educației Naționale, Ministerului Tineretului și Sportului, cât și a Ministerului Finanțelor Publice, „Președintele COSR, Alin Petrache, este la curent și susține conceptul de Diplomație Sportivă promovat de Student Sport„, afirmă Adrian Socaciu, dovadă fiind și participarea șefului olimpismului românesc la conferința organizată în toamna anului trecut de asociația care are ca scop dezvoltarea sportului în mediul universitar.

Universiada este o competiție mondială, organizată din doi în doi ani, care și-a făcut debutul în 1959, printr-o întrecere găzduită de Torino. România se află în Top 10 mondial în clasamentul pe medalii la Universiadele de Vară – locul nouă, cu 144 de distincții de aur, 122 de argint și 137 de bronz.

În 1981, la singura ediție a competiției găzduite pe teritoriu românesc, delegația tricoloră a avut un parcurs excelent, fiind a doua performeră , ca număr dea competiției, după Uniunea Sovietică, cu 67 de medalii, dintre care 30 de aur.  „Universiada din 1981 a reprezentat cea mai semnificativă mobilizare de resurse în România acelor ani, întrunind participarea a 2.930 de sportivi din 86 de țări, participarea a zeci de campioni olimpici, mondiali și europeni, a peste 200.000 de spectatori în săli de sport și pe stadioane la toate cele 10 discipline sportive, fiind considerată la acea vreme o realizare de excepție a României„, se specifică în comunicatul de presă prin care Student Sport a făcut publică lansarea memorandumului pentru lansarea candidaturii României. Nadia Comăneci, Carmen Bunaciu, Doina Melinte și Virginia Ruzici sunt câțiva dintre campionii României la Universiadă.

Publicat: 03 02. 2015, 17:13
Actualizat: 03 02. 2015, 17:14