Campionatul Mondial de scrimă a încheiat practic anul competițional 2010 la nivel de seniori. Odată pusă cireașa pe tort, cu spada, de fantasticele Ana Brânză, Simona Alexandru, Anca Măroiu și Loredana Iordăchioiu, România începe să adulmece din aroma Olimpiadei Londra 2012. Teoretic, ne aflăm la mijlocul ciclului olimpic, practic… mai sunt 619 zile până la startul JO. Dar calculele și previziunie au început deja, și culmea pentru o țară învățată în ultimul timp să guste doar cu lingurița din meniul medaliilor, 2010 a venit cu masa plină. ProSport a descoperit că în ultimul deceniu, la finele bornelor 2002 și 2006, adică punctul de sprint în linie dreaptă spre Atena, respectiv Beijing, medaliile obținute de România la Mondialele din acei ani, se situau mult sub bagajul acumulat în anul în curs. Cifrele reci arată cam așa: 3 medalii de aur, 3 de argint, 3 de bronz în 2002, 2-2-2 reprezentând următoarea simetrie. În 2010, linia e spartă (3-3-5), dar arată mult mai bine (vezi tabelul de mai jos)! Semn premonitor pentru Londra? Nimeni nu poate oferi deocamdată un răspuns precis, dar șeful COSR, Octavian Morariu, explică pentru ProSport starea actuală. „Prin dedicație și pasiune”
„Anul acesta rezultatul e flatant pentru condițiile în care se zbate sportul românesc. Este dincolo de ceea ce m-aș fi așteptat, dacă luăm în considerare finanțarea, cadrul legislagtiv și existența obiectivelor de motivație. Rezultatele s-au obținut doar din pasiunea unor sportivi sau antrenori! Niciodată sportul românesc n-a fost într-o situație economică mai proastă ca acum. Speranțele pentru Londra se batează doar pe dedicația și pasiunea sportivilor și antrenorilor. Dacă ar fi să ne luăm după calcule, ar trebui ca la Londra să obținem mai multe ca la Atena”, a declarat fostul internațional de rugby. Rămâne de văzut cine va mai avea forța să escaladeze piscul performanței până în 2012 cine își va găsi noi motivații, ce bugete vor oferi cu pipeta mai-marii din Guvern.
19 medalii a obținut România la Atena 2004(8-5-6)
8 medalii a obținut România la Beijing( 4-1-3)
„Spada feminin și sabie masculin sunt disciplinele de la care așteptăm medalii la JO”, Ana Pascu, președinte FR de Scrimă
KARATE / Românii, șefi în Limassol
Desfășurat recent în Limassol (Cipru), Campionatul European de Karate Tradițional Shotokan Fudokan a reprezentat un succes pentru delegația României, tricolorii situându-se în final pe primul loc în topul pe națiuni. Delegația condusă de sensei Dan Stuparu (7 dan) a luat astfel fața unui număr de 17 teamuri de pe Bătrânul Continent. Iată principalele rezultate: loc 1 kata echipe masculin C2 (A. Iliescu, M. Vlad, S. Dobrincu), loc 1 enbu M&M C2 (A. Iliescu, M. Vlad), loc 1 enbu M&F C2 (M. Vlad, A.M. Popescu), loc 1 kumite individual feminin C2 (A.M. Popescu), loc 3 kumite individual feminin seniori (Elena Gâscă Vasiloiu).
SCRIMA / Podeanu a plătit 20 de euro la frizer
Antrenorul echipei feminine de spadă a României, Dan Podeanu, a declarat că după ce elevele sale au cucerit la Paris, titlul mondial, a preferat să onoreze singur pariul pierdut, acela de a se tunde zero. „Imediat după competiție, am uitat de pariu și decât să fiu tuns de ele cu epilatorul sau cu ce le mai trecea prin cap, am plătit 20 de euro, adică 10 la sută din salariul pe care îl am ca profesor. Probabil, ultimul pariu, cel de la Olimpiadă, va fi să mă tatuez, rămâne de văzut unde și ce, fetele vor decide. După care, gata, mă retrag”, a mărturisit el. Podeanu ar fi trebuit să-și vopsească părul în roșu dacă Ana Maria Brânză ar fi cucerit titlul olimpic în Beijing.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER