Decizia a fost luată din motive de audiență, rating TV, popularitate, transparență, vânzări de bilete, dar și politică anti-doping
O decizie controversată adoptată recent de Comitetul Internațional Olimpic naște deja polemici în sportul mondial. Forul prezidat de Jacques Rogge se pare că ar fi hotărât, conform Associated Press, tăierea luptelor de pe lista calendarului ediției din 2020 a competiției celor cinci cercuri. Exact a unei discipline care a pus piatra de temelie a primei ediții a Jocurilor Olimpice, un sport care ocupă un loc privilegiat în mitologia lumii nu ca o desfășurare a forței brute, ci ca o artă care scotea în evidență curajul, forța, inteligența și abilitățile procedurale.
Tradiția pare a fi principalul argument al contestatarilor deciziei CIO, însă există și voci care susțin că în ultimele decenii corectitudinea și fair-play-ul ar fi dispărut din familia acestui sport. Podiumul la JO era stabilit în culise, cu perdeaua trasă, iar scandalurile apăreau sistematic. Spre exemplu, la JO 2008, suedezul Abrahamiam, dublu campion mondial, a refuzat pe podium să primească medalia, a dat-o jos de la gât și a aruncat-o pe mijlocul saltelei, în semn de protest că fusese furat în semifinale.
Pe plan intern, decizia CIO strivește practic orice pojghiță de ambiție sau orice vis al unui tânăr exponent al sportului care se află printre cele cinci discipline care au produs medalii pentru România la JO, după gimnastică (72), canotaj (37), atletism (35) și kaiac-canoe (35).
POZIȚIA FR DE LUPTE „Sunt stupefiat și revoltat de ce am auzit, nu-mi vine să cred, pentru că luptele sunt cel mai vechi sport olimpic, iar noi, românii am reușit să cucerim șapte titluri! Printre motivele invocate se numără și acela că greco-romanele ar fi lipstite de spectacol, dar acest stil conține procedee foarte spectacolase. SUA, Iran, Rusia și alte țări au făcut deja un protest la nivel diplomatic și ne vom alia și noi. Ar trebui și COSR să ia atitudine”, declară șeful FRL, Răzvan Pîrcălabu (foto). Ce spun cei din COSR?
POZIȚIA COSR „Este o decizie firească a olimpismului din cauza rezultatelor controversate și a arbitrajelor dezastruoase de la JO. Lumea civilizată nu vrea ierarhii false! Dacă a fost vreun sport din care n-am înțeles nimic la ultimele ediții, acesta a fost sportul luptelor. Acesta e răspunsul olimpismului la toate scandalurile din ultimul timp. Îmi pare rău de luptele din România, știu că noul președinte voia să schimbe ceva, dar vina este în altă parte, nu la noi. Chiar dacă nu va mai fi sport olimpic, nu vom lăsa lupătele de izbeliște”, explică secretarul COSR, Ioan Dobrescu.
8 sporturi se bat pentru un loc la JO 2020: lupte, baseball, squash, cățărarea sportivă, schi nautic, wu-shu, karate și mersul pe role. În septembrie, la Buenos Aires, când se decide gazda JO 2020, se va hotărî și care sport va rămâne în program
7 campioni olimpici a avut România la lupte: Dumitru Pârvulescu, Gheorghe Berceanu, Nicolae Martinescu, Ștefan Rusu (foto mic, în stânga), Vasile Andrei, Ion Draica (foto mic, în dreapta), Vasile Pușcașu
Procedee ale tehnicii de luptă întâlnite și azi în sportul luptelor se regăsesc in frescele egiptene din anul 1500 înainte de Hristos
ȘTIRI DIN ALTE SPORTURI
HANDBAL Zalăul visează la încă o finală HC Zalău va înfrunta Itxako în sferturile Cupei EHF, finalistă a Ligii Campionilor în 2011. Campioana Spaniei a rămas din vară fără toate vedetele, astfel că trupa lui Tadici are un tur accesibil. Formația ardeleană i-a propus adversarei să joace ambele meciuri la Zalău (16-17 martie). În cazul unei calificări, în semifinale, Beșe & Co vor înfrunta Astrakhanocka (Rusia) sau Metz (Franța). „Deocamdată ne gândim să trecem de Itxako, după avem timp să calculăm și cum putem ajunge în finală”, a declarat Tadici.
TENIS Dulgheru, prima victorie în 13 luni Alexandra Dulgheru pare că s-a recuperat după o lungă absență din circuitul WTA. Românca, ajunsă între timp pe locul 583 WTA din cauza problemelor medicale, a câștigat luni noapte, în Cali (Columbia), primul meci într-un turneu mare după 13 luni. Dulgheru a învins-o cu 6-7, 7-5, 6-3 pe Dinah Pfizenmaier (Germania) și și-a asigurat 22 de puncte. Întâlnirea de luni noapte a fost și prima jucată de Alexandra într-un turneu WTA, în ultimele 11 luni. Ultima prezență a fost consemnată la Indian Wells, în martie 2012.
MASS-MEDIA Camelia Potec debutează la TV Camelia Potec, campioana olimpică la înot, și-a reorienat cariera după retragerea din competițiile internaționale. De-a lungul timpului a cochetat cu modelling-ul, iar recent a fost remarcată de către Adela Diaconu, realizatoarea emisiunii BV 01 ADE de la postul de teleziune NOVA TV. Cameliei i s-a propus să prezinte săptămânal o rubrică despre stilul de viață, din viziunea unei femei de succes după ce a devenit faimoasă în toată lumea, în urma aurului câștigat la JO de la Atena. Din 23 februarie, Potec va modera rubrica „Play and Win”. (Alina DASCĂ‚LU)
TENIS Trio românesc în turul II la Doha Toate cele trei reprezentante ale României care participă în această săptămână la turneul de la Doha (Qatar) s-au calificat în turul secund. După ce Simona Halep a eliminat-o, luni, pe Olga Govortsova (Ucraina), cu 6-1, 6-0, ieri au debutat cu victorii Sorana Cîrstea și Monica Niculescu. Prima a avut nevoie de trei seturi pentru a câștiga în fața tunisiencei Ons Jaber, scor 2-6, 6-3, 6-0, în timp ce Niculescu a întrecut-o pe Jelena Jankovic (Serbia), cu 6-1, 6-4. Azi, în turul 2: Halep – Ivanovic, Niculescu – Stosur, Cîrstea – Wozniacki.
FOTE România defilează cu 58 de sportivi România și-a definitivat delegația cu care va participa la Festivalul Olimpic al Tineretului European (17-22 februarie), urmând să fie reprezentată de 58 de sportivi. Cei mai mulți vor forma echipa de hochei (20). La startul întrecerilor ce se vor desfășura pe teritoriul județului Brașov vor fi prezenți 910 de sportivi (559 de băieți și 351 de fete), care vor participa la opt discipline: biatlon, schi fond, schi alpin, snowboard, hochei pe gheață, sărituri cu schiurile, short-track și patinaj artistic.
BOX Obreja cere dizolvarea FR de Box Rudel Obreja a dat în judecată Federația Română de Box solicitând dizolvarea acesteia. Primul termen are loc pe 25 februarie. „Am decis să fac acest lucru din cauza încălcărilor grave de statut din ultimul timp. Doroftei este un președinte ilegitim, nu avea voie să candideze, iar alegerile de săptămâna trecută sunt ilegale. Dacă tot a dizolvat Biroul federal, trebuia să organizeze alegeri pentru toate funcțiile, inclusiv de președinte. Eu nu fac decât să constat și să contest niște nereguli. Vina este a celor care încalcă legea”, a declarat Obreja.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER