Brașovul are o nouă mândrie locală în materie de sport, în condițiile în care echipa de fotbal (FC Brașov) sau Rulmentul (handbal) au avut o criză de rezultate în ultima perioadă. Țara Bârsei se identifică acum la cel mai înalt nivel cu ASC Corona Fenestela Brașov, echipa de hochei care a băgat frica în granzii HSC Csikszereda și Steaua București și care poate aduce la poalele Tâmpei un nou titlu după o pauză de 86 de ani!
Finala Campionatului Național din acest an propune o confruntare inedită între HSC Csikszereda, echipa care alături de Steaua a dominat hocheiul din România în ultimii 30 de ani, și ASC Corona Fenestela Brașov, cel mai nou-înființată grupare apărută în primul eșalon. După primele trei meciuri jucate, rezultatul este surprinzător: 2-1 pentru echipa brașoveană, în condițiile în care specialiștii estimau un 4-0 fără istoric.
Dar cine este Fenestela Brașov? Cum a ajuns să amenințe supremația granzilor în România, apărând practic din neant? Ce buget și ce contracte se vehiculează în hocheiul românesc? ProSport încearcă să răspundă la toate aceste întrebări.
În primul an s-a jucat și gratis
Povestea formației brașovene a început în urmă cu patru ani, când, de fapt, au fost puse bazele echipei. Ideea construirii unui patinoar artificial a îndemnat oficialitățile locale să se gândească și la constituirea unei echipe de hochei. Soluția a fost găsită rapid și cu ajutorul lui Ervin Miklos, actualul președinte al secției de hochei, și Tánczos Barna, devenit între timp președinte al FR de Hochei pe Gheață, care în același timp intenționau să înființeze o echipă la Cârța. În urma unui parteneriat, cele două părți au convenit ca echipa să se dezvolte la Brașov, în condițiile în care baza materială prindea contur.
„De fapt, dorința noastră de a face o echipă de hochei s-a înfiripat încă din 2005. Atunci, am plecat la drum cu o echipă mică de copii. Formația de seniori a avut identitate din 2007, când noi ne-am angajat să facem echipă, iar primarul ne-a promis patinoarul. Astfel, pentru că timpul ne presa, am adus jucători care nu mai aveau loc la echipele din Gheorghieni și Miercurea Ciuc. Îmi aduc aminte că unii se lăsaseră de hochei și i-am adus din magazine, unde erau vânzători, iar pe unul l-am luat chiar din fabrică. Până la urmă, am strâns 12-14 hocheiști, atâția am găsit. Au jucat și gratis, dar, chiar și în aceste condiții, am bătut Dunărea Galați și Sportul la debut”, ne-a dezvăluit Florin Florea, unul dintre membrii fondatori, președinte al ASC Corona Brașov.
Buget de 500.000 de euro la Brașov
După un prim sezon în care a terminat pe locul 5, Fenestela și-a conturat noi proiecte, de la an la an acestea devenind tot mai îndrăznețe. După o finală de Cupa României jucată chiar în al doilea an de existență, Brașovul a terminat 2010 pe podium, pe locul 3, iar acum se luptă de la egal la egal cu Miercurea Ciuc. „Între timp, am ajuns să avem cinci linii, plus trei portari, iar bugetul a ajuns pe undeva în jurul a 500.000 de euro”, ne-a povestit Florin Florea. În prezent, gruparea a reușit să adune în jur de zece sponsori, iar contractele încep de la 300 de euro pe lună și ajung până spre 1.800 de euro. Acestea sunt însă net inferioare celor de la Miercurea Ciuc, unde un hocheist de mare valoare ajunge să câștige și 4.000-5.000 de euro pe lună.
Miercurea Ciuc și Steaua au pus monopol pe titlu în România, Dinamo București, în 1979, fiind ultima grupare în afara celor două care a reușit să câștige campionatul
Brașovul atacă titlul
Chiar dacă echipa are deja patru ani de existență, formația brașoveană este compusă aproape în totalitate din jucători crescuți și formați la Miercurea Ciuc sau Gheorghieni. „A fost mai greu să găsim jucători în alte părți, așa că i-am adus din această zonă”, a explicat Ervin Miklos. Interesant este faptul că, înaintea acestui sezon, Fenestela a adus mai mulți hocheiști chiar din ograda campioanei din Miercurea Ciuc, cărora nu le-au mai fost prelungite contractele: Basilidesz Tibor, David Attila, Szocs Szabolcs, Peter Robert și Zsok Levente. Iar doi dintre ei, Zsok și Szocs, erau oamenii de gol ai Ciucului în ultimii ani. „Titlul la Brașov? Ar fi un vis frumos. Chiar dacă avem 2-1, tot Ciucul e favorită în finală. Noi suntem ca și Lucian Bute, căutăm din când în când să dăm câte o lovitură câștigătoare”, a concluzionat Miklos Ervin.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER