Patru nume grele ale atletismului românesc și-au depus candidaturile pentru șefia FR de Atletism: două campioane olimpice, un fost și actualul președinte au intrat în luptă. Maricica Puică trage câteva concluzii despre anul 2021 în acest sport.
Cei care candidează pentru postul de președinte sunt Anișoara Cușmir-Stanciu, Constantina Diță, Sorin Matei și Florin Florea.
Adunare Generală a FR de Atletism se va întruni pe 22 aprilie 2021, ora 11.00, la Grand Hotel Italia, la Cluj-Napoca, pentru a alege conducătorii acestui sport.
Maricica Puică, fostă mare atletă, a vorbit cu ProSport despre acest scrutin și despre viitorul atletismului românesc. Aflată acasă, la Câmpulung Muscel, aceasta a făcut o radiografie a acestui sport în 2021, cu bune și cu rele, cu pesimism și cu optimism.
„Nu pot să va dau un nume, cel care ar putea câștiga. Între candidați există și nume care au experiență managerială. Dar un lucru este cert: dacă nu ne trezim la timp, iar cel care va ieși va fi ales pe pile, relații sau influențe personale, atunci degeaba se fac aceste alegeri.
Trebuie să deschidem ochii și să vedem că școlile și centrele de atletism sunt la pământ. Ele trebuie revigorate. Altfel vorbim doar ca să ne aflăm în treabă. Mie nu mi vine să cred, de pildă, că există aceste campionate naționale de copii, unde antrenorii cer musai performanțe foarte mari.
Atunci când forțezi un copil acesta se pierde în timp. Performanța se obține în timp, gradat. Nu peste noapte. Păi mă uit la acești copii care aleargă aproape cât alergăm noi.
La vârsta asta, a copilăriei, atletismul trebuie făcut în joacă. Să-l atragi pe copil. Să-i placă. Nu să-l forțezi”, a declarat pentru ProSport Maricica Puică.
„În clipa de față atletismul românesc este la limita de jos. Nu mai avem nici o performanță. Și tot așteptăm! Ce așteptăm? Ne bucurăm de mama focului dacă devenim campioni balcanici.
Pe vremea noastră, când luăm un titlu balcanic era că un antrenament. Noi ne băteam la aur, la Europene, Mondiale și Jocuri Olimpice. Alea erau marile mize. Acum facem sărbătoare la un titlu balcanic”, a continuat fosta mare sportivă.
„Eu nu vreau să minimalizez munca antrenorilor de azi. Dar e foarte clar că este ceva care nu merge. Dacă lucrurile funcționau, apăreau și rezultatele.
Eu m-am oferit de atâtea ori să vin să dau un sfat. Și nu numai eu. Și fostele mele colege. Credeți că ne-a chemat cineva? Aiurea!
Parcă le e jenă unora să stea de vorbă cu noi. Dau bir cu fugiții. Eu, una, vreau doar binele atletismului”, crede Maricica Puică.
„Legat de participarea noastră la JO, să dea Dumnezeu să nu am dreptate, dar nu cred că vom prinde vreo finală la atletism. Până acum ar fi trebuit să avem ceva semnale în acest sens.
Eu cred că avem șanse să redresăm atletismul românesc în doi ani. Totul este să se vrea. Să există interes în aceste sens, nu doar vorbe în vânt”, a încheiat fosta mare atletă.
Cel mai bun an al său a fost 1984, la Jocurile Olimpice de la Los Angeles cucerind primul titlul olimpic al probei de 3000 metri pentru femei din istoria Jocurilor Olimpice. Ea a câștigat prima cursa olimpică de 3000 m cu timpul 8:35.96 care a reprezentat un record olimpic.
La aceeași ediție a JO, a obținut medalia de bronz la proba de 1500 metri, fiind devansată de italianca Gabriella Dorio și coechipiera sa Doina Melinte, care și-a adjudecat argintul.
În 1982, a cucerit medalia de aur la Campionatele Mondiale de Cross Country de la Roma, performanță pe care a reeditat-o în 1984, la competiția similară de la New York.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER