Mărturisirile alpiniștilor români care au cucerit vârful Cerro Torre: „A fost o luptă! Ultimii 40 de metri i-am parcurs în zece ore”. Ce obstacole au depășit Vlad Căpușan și Zsolt Torok

  • Alpiniștii români Vlad Căpușan și Zsolt Torpk au urcat pe vârful Cerro Torre din Patagonia, la 3.106 metri. Ei spun că traseul a fost mai dificil decât s-au așteptat și că fiecare dintre ultimii 40 de metri a însemnat un maraton, dar la final au savurat succesul din plin.

Vlad Căpușan a declarat, luni, la Cluj-Napoca, într-o conferință de presă, că vremea în zona vârfului Cerro Torre se schimbă de la o săptămână la alta, din cauza vântului, curentului arctic care creează o crustă de gheață.

„Dificultatea în Patagonia ține de vremea nefavorabilă, care se schimbă de la o oră la alta. Timp de o lună am fost cu ochii pe prognoză, am așteptat o fereastră. Traseul a fost mai dificil decât ne-am așteptat, condițiile de pe Cerro Torre se schimbă de la o săptămână la alta din cauza vântului, curentului arctic care creează ciuperci de gheață, o crustă de gheață care, în fereastra noastră, a fost foarte moale. Am intrat într-un teren diferit de ceea ce ne așteptam, a trebuit să ne adaptăm pentru a avansa. A fost o luptă, eram obișnuiți să ne cățărăm cu pioleți, dar a trebuit să folosim o lopată și am creat un tunel ca să ajungem la gheață stabilă. Nu m-am așteptat ca pe ultimii 40 de metri vom sta 10 ore, să parcugem fiecare metru a fost o victorie, fiecare metru a însemnat un maraton parcurs”, a spus Căpușan.

Potrivit acestuia, ascensiunea spre vârf s-a desfășurat în condiții grele, cu temperaturi de minus 10 – minus 15 grade, cu vânt de 110 kilometri pe oră.

„În ultima zi nu am reușit să dormim, nu aveam sacii de dormit, iar în cele 7 zile ale ascensiunii am dormit maximum 15 ore. În rest, am fost într-o mișcare continuă în care am încercat să ne hidratăm, să ne odihnim în timp ce mergeam. Ultima zi a fost și cea mai dificilă dar într-un final am reușit să ajungem pe vârf. Senzația a fost că ți-ai împlinit un vis pe care l-ai avut de mic copil, când te uiți ce ai în jurul tău te simți ca pe o altă planetă, pentru că acolo totul este pe verticală. Simți că ai învins gravitația”, a subliniat alpinistul.

Colegul său Zsolt Torok a declarat, la rândul său, că vârful Cerro Torre, deși are 3.106 metri, este unul emblematic, mult visat de către toți alpiniștii din lume și de cei care fac parte din elita alpinismului.

„Am fi avut nevoie pentru ascensiune de 4 zile de vreme bună fără precipitații, fără nori, fără vânt. Acolo vântul bate cu peste 100 de kilometri pe oră și nu contează dacă bate cu 130 sau cu 140 de kilometri pe oră. Noi am avut la dispoziție o zi și jumătate de vreme favorabilă, am avut o carte de jucat, trebuia să ne afăm în poziția de a ajunge pe vârf și înapoi. Sunt munți în lume, cum sunt Cerro Torre sau K2, care nu se urcă în fiecare an datorită condițiilor meteo. Este un stres în plus pentru alpiniști, te pregătești și totul depinde de cum fructifici acea mică fereastră de vreme bună”, a afirmat Torok.

Acesta a precizat că cei doi alpiniști români au avut un cort de două persoane în care au dormit împreună cu doi alpiniști americani.

„Am stat pe corzi, pe o sticlă, pe steagurile făcute sul, ca să nu stăm cu spatele pe zăpadă. Mâncarea și apa am împărțit-o la patru pentru ca fiecare dintre noi să aibă forță să putem continua. Vântul acolo când suflă simți că îngheți instant. La final, când ajungi pe vârful unui munte pentru care ai muncit mult, simți o bucurie pură, de dragoste, dar nu țintită către cineva anume, este pur și simplu dragoste”, a spus Zsolt Torok.

Echipa românească formată din alpiniștii Vlad Căpușan și Zsolt Torok a reușit în data de 28 ianuarie 2018 ascensiunea vârfului Cerro Torre, cu o înălțime 3.106 metri, aflat în Patagonia, în munții Anzii Cordilieri din sudul Argentinei. Vârful este considerat unul dintre cele mai inaccesibile obiective în alpinism datorită verticalității și specificului ascensiunii, accesul și retragerea fiind extrem de dificile.

Ascensiunea vârfului Cerro Torre a fost reușită pentru prima dată în anul 1974.

MEDIAFAX

Publicat: 13 02. 2018, 08:49
Actualizat: 13 02. 2018, 08:50