„Merită să mergi la capătul lumii și să îngheți în somn?” Tibi Ușeriu își recunoaște greșeala și se destăinuie de pe patul de spital. Ultramaratonistul român și aventura din sălbăticie

„Acum sunt în spital, conectat la aparate și monitoare. Am o pijama ridicolă, cu picățele. Timp de 5 zile, cam 6 ore pe zi, o să fac un fel de dializă menită să-mi dilate vasele sanguine. Apoi mi se va decide soarta. Mi-e rău, văd triplu și am senzația că-mi crapă capul”, transmite Tibi Ușeriu într-un mesaj emoționant, scris de pe patul de spital, sub forma unei pagini de jurnal.

Ultramaratonistul clujean în vârstă de 45 de ani a luat startul în cursa „Yukon Arctic”, de la Cercul Polar, pentru a susține proiectul Via Transilvanica, scopul său fiind acela de a inspira oamenii să doneze bani pentru un proiect de suflet, care vizează construirea unui traseu de 950 km de la Drobeta Turnu Severin până la Putna, care se dorește a fi o carte de vizită a culturii și a istoriei României. După parcurgerea a doar 100 dintre cei 700 km ai traseului cursei de la Cercul Polar, Tibi Ușeriu a forțat de organizatori să abandoneze competiția, din cauza degerăturilor la piciorul stâng și transportat de urgență, cu un elicopter, la spitalul Whitehorse, Yuko, din Canada. De trei ori câștigător al Ultramaratonului Arctic, călit în cele mai dure condiții, românul care nu mai departe de acum doi ani trecea linia de finiș învingător la Ultramaraton cu un picior degerat și infectat, a fost forțat să renunțe în cursa supremă de anduranță după prima zi de întrecere, la punctul al doilea de control.

Tibi Ușeriu mărturisește că o regulă nou-introdusă de organizatori, care prevede un control medical suplimentar înainte de fiecare reluare a cursei de-a lungul traseului, la nas, urechi, mâini și picioare, l-a salvat. Românul își asumă greșelile comise, indicând clar cum a ajuns în situație critică, în spital. „Eram convins că sunt în jur de -20 de grade, însă, aveam să aflu prea târziu, the real feel era de -44! Al doilea a fost echipamentul. În sanie aveam încălzitoare, papucei de puf, ciorapi groși, de toate. Le-am ignorat cu bună știință. M-am mulțumit cu o echipare ușoară, necorespunzătoare, și asta a fost o mare greșeală. Am intrat în sacul de puf îmbrăcat prost și, fără să am cea mai mică bănuială, în două ore am înghețat frumușel, în somn”, explică Tibi Ușeriu, care a primit pe loc diagnosticul „degerături de gradul III”.

Concurenții, dar și organizatorii, erau bine puși în gardă de pericole, în condițiile în care ediția 2018 a cursei „Yukon Arctic” s-a încheiat dramatic pentru italianul Roberto Zanda, în vârstă de 61 de ani. Zanda a suferit degerături severe, medicii fiind obligați să îi amputeze ambele picioare și mâna dreaptă, după șase zile pe traseu, la temperaturi de -50 de grade Celsius.

Tibi Ușeriu rămâne însă optimist, speră într-o refacere completă și anunță că visează mai departe să revină în cursa care, pentru moment, l-a răpus și are un singur regret. „În loc să alerg prin sălbăticie, cum mi-aș dori, stau legat de un pat cu multe fire. În loc să termin restul de 600 de kilometri pentru care am venit, am timp de confesiuni. Asta mă cam deranjează. Merită să mergi la capătul lumii ca să îngheți în somn, ca fetița cu chibriturile? Bineînțeles că merită! La fel ca fiecare secundă trăită din viața asta, fiecare„, spune Tiberiu Ușeriu. Cursa „Yukon Arctic” prevede 14 zile de întrecere (3-16 februarie în 2019) și se desfășoară în sălbăticie, pe distanța de 430 de mile (aproximativ 700 km).

Publicat: 07 02. 2019, 12:00
Actualizat: 07 02. 2019, 16:33