Competiția europeană de atletism, pe echipe, organizată la Cluj, continuă să genereze noi reacții din partea marilor nume ale atletismului românesc. De asta dată a venit rândul Violetei Beclea Szekely de a-și exprima un punct de de vedere față de rezultatele foarte slabe înregistrate de către sportivi noștri.
Campionatul European de atletism pe echipe, Liga I, de la Cluj-Napoca, s-a încheiat pentru România cu retrogradarea în liga secundă, după ce s-a clasat pe locul 11 în clasamentul general al competiţiei.
România a încheiat pe locul 11, cu 207 puncte, iar pe ultimul loc s-a clasat Estonia (157). Irlanda nu s-a prezentat, însă va retrograda şi ea, alături de cele două în liga secundă, în timp ce nou-promovate în Liga 1 sunt Ungaria, Danemarca şi Slovenia.
Violeta Beclea-Szekely a participat la doua ediții ale Jocurilor Olimpice, iar la Sydney, în 2000, a cucerit medalia de argint la 1500 m, sub îndrumarea antrenoarei Maricica Puică.
„Sunt dezamăgită de ce am văzut la această competiție de la Cluj. Nu se aștepta nimeni să ne calificăm în Superligă, dar este rușinos că am ajuns să ocupăm unul dintre ultimele locuri.
Dacă ar fi să găsesc un vinovat, nu m-aș îndrepta spre actuala conducere federală care a preluat din mers o situație proastă.
Cred că vinovată este fosta conducere și am să mă explic. Aș lua cazul atletei Claudia Bobocea, care nu a concurat nici la 800 metri, nici la 1500 de metri. Nu știu să fiu avut motive serioase pentru care nu a concurat.
Dar ea ar fi trebuit să reprezinte România, pentru că, până la urmă, s-a pregătit și pe banii statutului român. Iar, aici, nu e vorba că mergi sau nu la un concurs după bunul plac. Era o datorie morală să alerge la Cluj, într-o competiție în care se acumulau puncte pentru echipa României”, a declarat pentru ProSport Violeta Beclea-Szekely.
„Fosta conducere federală este de vină pentru că nu a stipulat clar, în programul de pregătire al atleților, prezența la această competiție unde ar fi trebuit să alerge pentru țară.
De asemenea, tactica antrenorilor, în timpul curselor, a lăsat mult de dorit. Atleții noștri au alergat de parcă ar fi fost la un concurs individual. Nimeni nu le-a spus că se aleargă pentru echipă?
Așa ar fi fost normal să se întâmple, doar că lucrurile au stat cu totul altfel. Eu sper că actuala conducere să sesize aceste lucruri și să încerce să le remedieze.
Dacă nu se va face ceva, în câțiva ani atletismul românesc riscă să se prăbușească și să existe doar prin excepții”, a încheiat fosta campioană.
În Superligă au promovat, în urma competiţiei de pe Cluj Arena, Cehia (320.50 puncte) şi Belarus (315).
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER