Ministerul Sportului doarme! Nu s-a făcut revizia instalației de degivrare a stadionului Arcul de Triumf, meciurile interțări de rugby ar fi în pericol | SPECIAL
Arena Arcul de Triumf a fost dată în administrarea Ministerului Tineretului și Sportului, dar Eduard Novak pare preocupat de vizite la Budapesta decât de funcționarea construcției care a costat 28,7 milioane de euro.
MTS nu a făcut până acum o revizie a instalatiei de degivrare la stadonul bucureștean, nu a aprins-o pentru a vedea in ce situație este (e posibil să se fi spart vreo țeavă ori se poate înfunda).
Nicio verificare în condițiile în care trebuie întreținută întreg complexul de 8.000 de de locuri. Pentru naționala de rugby urmează aici trei meciuri oficiale (Rusia – 5 februarie, Portugalia 12 februarie, Georgia 12 martie), criteriu de calificare la Cupa Mondială din 2023.
Ministerul Sportului doarme! Nu s-a făcut revizia instalației de degivrare a stadionului Arcul de Triumf, meciurile interțări de rugby ar fi în pericol | SPECIAL
În cazul unor ninsori puternice sau ger năpraznic gazonul ar putea deveni impracticabil, iar „stejarii” să piardă la „masa verde” meciurile respective.
De asemenea, responsabilii MTS n-au cumpărat nici acea prelată specială care trebuia montată, de la inceputul lui decembrie 2021, deasupra actualului gazon tocmai pentru a se menține iarba în viață ca să nu intre în procesul de hibernare.
Pe Arcul de Triumf trebuia achiziționată o prelată specială care este acum pusă și pe Arena Naționala și la Cluj Arena. Acestea se comandă special pentru acea dimensiune exactă a terenului. Cea de la Arena Națională nu funcționează pe Arc, fiecare prelată are exact dimensiunea si forma locului unde se instalează.
Instalația de încălzire trebuia deja pornită pentru a nu lăsa iarba să intre în hibernare și pentru a se putea regenera în clipa in care pui prelata specială peste gazon. Astfel se păstrează o anumită temperatură de care iarba are nevoie pentru a se regenera.
Se poate juca și rugby, și fotbal
Suprafaţa de joc, cu dimensiuni de 120 m x 80 m, ar putea găzdui şi meciuri de rugby şi de fotbal, fiind montat un gazon natural hibrid, cu fibre artificiale, cu un sistem de drenaj în surplus, încălzire pentru sezonul de iarnă. Sunt prevăzute spaţii pentru echipe şi oficiali, incluzând vestiarele pentru sportivi şi arbitri, spaţii pentru mass media cu sala de conferinţe, zona de interviuri, precum şi spaţiul propriu zis dedicat presei.
Ministrul Eduard Novak a anunțat că se vor desfășura si meciuri de fotbal, probabil FCSB, dar cum va fi posibil având in vedere ca terenul nu are toate aceste condiții rezolvate?
Pentru spectatori sunt disponibile puncte de prim ajutor la fiecare tribună, centru de recuperare sportivi (de tip spa şi medicină sportivă cu dotări aferente), post de control antidoping şi spaţii administrative, 170 de locuri de parcare pentru spectatori potrivit site-ului amintit.
Care e istoria arenei Arcul de Triumf?
Istoria acestei arene începe în anul 1913, când, la cererea Comitetului Central al Federaţiei Societăţilor Sportive din Romania, edilul de atunci al urbei, Grigore Cantacuzino, a cedat terenul de la şosea pentru chiria de 1 leu anual pe toată durata existenţei acesteia, potrivit site-ului oficial al Federaţiei Române de Rugby.
Având o suprafaţă de 25 de hectare, era cunoscut în epocă drept „Terenul de la Şosea” sau „Federaţiei”.
Inaugurarea stadionului a avut loc, la 9 martie 1914, prin disputarea a câtorva meciuri. Prima înfruntare a avut loc între echipele de rugby de amatori, Sporting Club şi Tenis Club, victoria revenind primei formaţii cu scorul de 10 la 3. A urmat un meci al echipelor divizionare şi o confruntare a echipelor şcolare.
La 30 martie 1914, terenul găzduia meciul de stabilire a primei campioane la rugby a României, respectiv echipa T.C.R. care învingea cu scorul de 6 la 3 formaţia Sporting Club, potrivit sursei menţionate.