A devenit o modă în România ca președinții de federații sportive să se premieze cu bani, culmea, cu propria semnătură. În alte țări, astfel de oameni cu funcții nu numai că nu beneficiază de aceste sume, dar nici măcar nu încasează salariu la locul de muncă.
Totul s-a întâmplat, conform documentelor, pe 20 februarie 2020 cu actualul ministru al Tineretului și Sportului, Carol-Eduard Novak. La finele aceluiași an a preluat funcția de șef al Sportului în urma algoritmului de guvernare, unde celor de la UDMR le-a revenit acest post.
ProSport a intrat în posesia unor acte prin care șeful de atunci al FR de Ciclism și-a dat o primă de 75.000 de euro, în condiții în care salariul lunar era de 1.000 de euro.
Actele pe care vi le prezentăm în facsimil arată cum semnătura sportivului paralimpic apare în josul paginii. Cu alte cuvinte: și-a dat singur o primă consistentă.
Nu este singurul șef de federație care procedează de o asemenea manieră. Elisabeta Lipă, președintele FR de Canotaj, a încasat o primă serioasă pentru performanțele de la Tokyo, conform unor acte publicate de ProSport în noiembrie 2021.
Elisabeta Lipă, șefa federației de profil, a „bifat” 160.000 de euro, în timp ce secretarul general Sandu Pop, membru și în comisiile de specialitate, a primit deja în cont aproape 54.000 de euro. Ambele prime poartă „semnătura” șefei de la FR de Canotaj, acte aprobate însă de Mihai Covaliu.
De asemenea, Mircea Sandu și Răzvan Burleanu n-au ezitat să-și dea prime de calificare la turneele de calificare europene și mondiale. Întruneau Comitetul Executiv, acolo se vota și fiecare dintre memebrii primea de la 20.000 de euro în sus. Șefii, ei doi, se alegeau cu peste 150.000 de euro pentru fiecare succes al naționalei.
Eduard Novak este primul ministru român care a câștigat o medalie la Jocurile Paralimpice, iar până în 2016 a deținut singurele trei medalii paralimpice din țară.
El s-a născut în 1976, la Miercurea Ciuc, iar înainte de a devenit ciclist paralimpic a fost un patinator de viteză timp de zece ani, câștigând 11 titluri naționale și stabilind 30 de recorduri românești la juniori.
În 1996, la vârsta de 19 ani, după ce fusese de zece ori campion național la patinaj viteză, a suferit un accident de mașină și și-a pierdut un picior. Proteza se întinde de la laba piciorului până la nivelul genunchiului drept.
Novak este absolvent al Facultății de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti și fondatorul unei companii care fabrică dispozitive protetice. A înființat echipa de ciclism Tusnad Cycling Team, numită Team Novak din 2018. În 2017 a înființat Academia de Ciclism Novak, pentru tinerii cicliști.
La finalul anului 2020, Carol-Eduard Novak a devenit al 24-lea ministru al Sportului în România din 1989 încoace, la propunerea UDMR, unul dintre partidele politice din coaliția de guvernare. Din acel moment, a ocupat simultan și funcția de președinte al Federației Române de Ciclism, din care a decis să demisioneze în cele din urmă.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER