Aflat în vizită de lucru la baza nautică de la Bascov, acolo unde la sfârșitul lunii (27-30 iulie) se vor desfășura Campionatele Mondiale de kaiac-canoe pentru juniori și tineret, ministrul Tineretului și Sportului, Marius Dunca, a lămurit aspecte ale Ordonanței de Urgență privind modificarea Legii Sportului 69 / 2000, a luat o decizie pe loc în privința Federației Române de Kaiac-Canoe și a trasat noi obiective pentru întreg sportul românesc!
România a obținut dreptul de a organiza în 2017 câteva competiții importante la nivel internațional. Se detașează Campionatul European de gimnastică, seniori (test trecut cu brio în primăvară) și Campionatul European de baschet masculin (31 august – 17 septembrie), însă mai sunt câteva întreceri de anvergură care trebuie punctate. Una dintre acestea este Campionatul Mondial de kaiac-canoe pentru tineret și juniori, care va avea loc la sfârșitul lunii la Bascov, județul Argeș. În România vor sosi nu mai puțin de 1.300 de sportivi și oficiali din aproximativ 60 de țări. Pentru a vedea că toate lucrurile merg conform planului, ministrul Marius Dunca s-a deplasat special la Bascov. Cu această ocazie, șeful sportului românesc a discutat și despre câteva teme.
Sigur, Ordonanța de Urgență privind modificarea Legii Sportului 69 / 2000, care permite autorităților locale să investească până la 5% din bugetul local în susținerea sportului, încă mai prezintă neclarități în diferite zone ale țării. „Ordonanța de Urgență își produce efecte de când a fost publicată în Monitorul Oficial. Nu trebuie norme de aplicare, există contractul de activitate sportivă. Nu avem norme de aplicare, am dat libertate unităților administrativ-teritoriale, Consiliilor Județene, Primăriilor să poată finanța până la 5% din bugetul local, dar cu contract de activitate sportivă! Trebuie încheiat un contract între cel care finanțează și cel care încasează”, a spus cât se poate de clar ministrul Marius Dunca. Este nevoie însă de norme de aplicare pentru contractul de activitate sportivă? A fost următoarea întrebare pe care i-am adresat-o ministrului. „Contractul de activitate sportivă a apărut prin ordin comun al ministrului Tineretului și Sportului și ministrul Muncii. Nu este nevoie de nicio normă de aplicare”, a venit răspunsul ministrului.
Cu ocazia Campionatului Mondial de kaiac-canoe, drumul până la Bascov, la baza nautică, a fost asfaltat, iar MTS a sprijinit tot ce înseamnă investiții în infrastructură și organizare cu aproximativ 1,7 milioane de lei. „Transmit tuturor federațiilor să aibă curaj să aducă competiții internaționale în România. Uitați-vă, peste 1.300 de participanți, 60 de țări vin în 27-30 iulie în județul Argeș, vin în România. Și cred că lucrul acesta trebuie să ne motiveze, să ne aplecăm mult mai mult pe sport și pe investiții în infrastructură”, a susținut Marius Dunca.
Într-o discuție avută cu Ion Bârlădeanu, președintele FR de Kaiac-Canoe, ministrul Tineretului și Sportului a aflat cu surprindere că loturile naționale nu au un medic permanent alături. „Medicul vine de 2-3 ori pe săptămână, avem asistent medical care vine mai des. Biochimia și știința, astea sunt importante. Noi mergem din inerție, că avem experiență”, i-a povestit președintele FR de Kaiac-Canoe lui Marius Dunca. Reacția ministrului a fost tranșantă, mai ales că lotul național de kaiac-canoe nu este singurul care se află într-o astfel de situație: „Cât mai mergem din inerție? Numai din inerție mergem! Am să vorbesc cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român, că primește foarte mulți bani de la stat, să plătească medicii! Până să aveți rezultate, sportivii trebuie să beneficieze de aparatul tehnic din spate!”.
Plecând de la această idee, Marius Dunca a constatat faptul că statul finanțează în prezent tot sportul. „Mă uit la câți bani se dau, la Comitetul Olimpic și Sportiv Român, la Federații, la cluburi. Cine trebuie să aducă medalii, Guvernul, ministrul? Am creat toate pârghiile necesare, voi vorbi și o să aveți și medic, nu se poate ca loturile naționale să nu aibă medic. Dar acum nu putem să alergăm tot noi, să și obținem medalii. O să facem o întâlnire cu toate Federațiile, cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român. Aveți toate pârghiile necesare. Domnul președinte, medalii! Nu mai puteți să vă plângeți. Avem și Legea Sponsorizării, haideți să vedem cum ne implicăm cu toți”
Vom reveni în zilele următoare cu mai multe detalii despre cum se pregătește kaiac-canoe să revină la cel mai înalt nivel în întrecerile internaționale după un an de chin teribil, timp în care forul de specialitate românesc a fost privat să participe la competițiile de mare anvergură, inclusiv de la Jocurile Olimpice.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER