Minunea s-a produs! România s-a calificat în grupa doi valorică a Campionatului Mondial de hochei, iar în 2020 va juca pentru promovarea în ELITĂ‚. Cum a fost posibilă cea mai bună performanță din ultimii 24 de ani
Naționala de hochei s-a calificat în Divizia IA, la capătul unui turneu de excepție la Tallin (Estonia), în Divizia IB a Campionatului Mondial. România a câștigat toate cele cinci meciuri, ultimul cu Olanda, scor 3-1. Așadar, în 2020, tricolorii vor juca pentru calificarea în prima grupă mondială!
- Din 1996 și până azi, România a jonglat între locurile 25 și 31 la nivel mondial, fiind într-un permanent du-te-vino în eșaloanele inferioare.
- În 2020, naționala de hochei va evolua la nivel de locurile 17-22, situație în care s-a aflat pentru ultima dată în 1995!
- Toți cei 22 de jucători convocați pentru acțiunea Tallin activează la cluburi din România!
Naționala României a surprins pe toată lumea la Tallin, în condițiile în care anul trecut abia s-a salvat de la retrogradare în Divizia IB, după un ultim meci cu Croația. În hocheiul mondial, progresul de la un an la altul nu se face peste noapte. Și totuși, tricolorii au reușit imposibilul. După ce au pus la respect Estonia, Japonia, Polonia și Ucraina, azi a venit și rândul Olandei să fie învinsă de România.
Extrem de motivați, băieții conduși de antrenorul slovac Julius Penzes au deschi scorul foarte devreme, prin Gergo Biro (min. 4). La începutul reprizei secunde, veteranul Attila Goga mărit avantajul, dar după 40 de minute s-a plecat la cabuine tot cu un avantaj minim, 2-1, pentru că Olanda a redus din handicap. Marea bucurie a fost declanșată în minutul 59, când Peter Balasz a marcat pentru 3-1 cu poarta goală. Olanda ataca la disperare, pentru că o înfrângere i-ar fi retrogradat, ceea ce se și întâmplă. Cu 13 puncte în cinci jocuri, România a câștigat grupa de Campionat Mondial de la Tallin și urcă într-un eșalon superior pentru a descoperi o lume nouă pentru absolut toți jucătorii la nivel de echipe naționale.
Sigur, toată lumea se întreabă acum, inclusiv cei de afară, cum a fost posibilă o astfel de performanță, în condițiile în care Japonia a fost peste România din 1982 (!), Polonia a realizat un golaveraj 23-1 cu tricolorii în perioada 2012-2014 la același nivel, iar Ucraina i-a învins în ultimele șase meciuri (golaveraj 39-4).
Și totuși, câteva explicații există. În primul rând, din echipa României au făcut parte patru jucători naturalizați în 2017, este vorba despre slovacul Patrick Polc și ucrainenii Yevhen Yemelianenko, Anton Butochnov și Pavlo Borysenko. Ultimii trei nu au jucat anul trecut la Campionatul Mondial. Iar portarul Patrick Polc a făcut adevărate minuni, dominând topurile de la Tallin. El a terminat cu procentaj peste 93%.
Apoi, prezența echipelor Corona Brașov și Miercurea Ciuc (ultima fiind finalistă) în Erste Liga, o competiție de hochei cu formații din Ungaria, Austria și România, a ridicat valoarea jucătorilor. La Miercurea Ciuc, tricolorii au ajuns să joace într-o echipă cu rusul Andrei Taratukhin, jucător draftat în NHL și cu sute de meciuri în KHL. De asemenea, întrecerea internă a crescut mult din punct de vedere valoric, apărând și a treia echipă de valoare, CSM Galați, care a și jucat finala în acest sezon cu Corona Brașov.
Nu în ultimul rând, selecționerul Julius Penzes a ajuns să cunoască mai bine hocheiul românesc și a optimizat resursele de care dispune. Spre exemplu, antrenorul slovac a schimbat 50% din echipa cu care a participat anul trecut la Campionatul Mondial.
Echipa României care a realizat această performanță:
Portari: Polc Patrik (ASC Corona Brașov), Toke Zoltan -Laszlo (ASC Corona Brașov)
Fundași: Bors Huba – Ferenc (ASC Corona Brașov ), Borysenko Pavlo (ASC Corona Brașov), Farkas Tamas (SC Miercurea Ciuc), Goga Attila (ACSH Gheorgheni), Gyorfy Tihamer – Laszlo (SC Miercurea Ciuc), Mihaly Ede (ASC Corona Brașov), Sallo Alpar (SC Miercurea Ciuc), Yemelianenko Yevhen (CSM Galați)
Atacanți: Biro Gergo (ASC Corona Brașov), Butochnov Anton (CSM Galați), Casaneanu Eduard (SC Miercurea Ciuc), Constantin Mircea – Cristian (ACSH Gheorgheni), Csergo Hunor (ACSH Gheorgheni), Gliga Roberto (ASC Corona Brașov), Irimia Adrian (CSM Galați), Molnar Zsombor (ASC Corona Brașov), Peter Balazs -Szabolcs (ASC Corona Brașov), Reszegh Tamas (SC Miercurea Ciuc), Rokaly Szilard (SC Miercurea Ciuc), Tranca Daniel (ASC Corona Brașov)
Antrenori: Penzes Julius (principal), Trandafir Marius (secund)