După un an zbuciumat, în care competițiile s-au desfășurat doar online, șahiștii ieșeni au revenit în forță în fața tablei. La Campionatele Naționale de șah pentru juniori și tineret desfășurate în această săptămână, în stațiunea Mamaia, sportivii de la cluburile ieșene CSM Iași 2020 și CS Politehnica Iași, pregătiți de prof. Vlad Ungureanu și Vladimir Danilov, au cucerit nu mai puțin de 12 medalii, dintre care șapte de aur, patru de argint și una de bronz.
Patru din cele șapte titluri au fost obținute de Miruna Daria Lehaci, 17 ani, sportiva antrenată la CSM Iași 2020 de Vlad Ungureanu reușind o performanță incredibilă, câștigarea tuturor celor patru probe: șah clasic, dezlegări, șar rapid și blitz.
Mai mult decât atât, fosta campioană mondială la șah școlar a impresionat la ”proba regină”, cea de șah clasic, unde a câștigat toate cele nouă runde disputate. Extrem de fericită pentru performanța de la Mamaia, Miruna spune că a abordat Campionatele Naționale foarte motivată după o perioadă lungă în care a concurat doar online.
„Sunt foarte fericită! Îmi doream de atâta timp să am ocazia să joc un concurs față în față și mă bucur că am revenit cu rezultate foarte bune. Ultima dată când am jucat față în față a fost acum șase luni și nu am evoluat așa cum îmi doream. Așa că am venit la Mamaia foarte motivată să câștig tot ce pot. Și mă bucur mult că am câștigat patru medalii de aur.
Nici la alte categorii de vârstă nu s-a întâmplat ca aceeași sportivă să câștige toate probele, iar la șah clasic am câștigat toate cele nouă runde disputate. Am fost foarte motivată să câștig toate probele. După ce am câștigat șahul clasic m-am pregătit și pentru celelalte probe foarte mult. Dar nu credeam că o să le câștig pe toate, pentru că nu eram neapărat pricepută la dezlegări. Am avut însă un moment de inspirație. Îmi doream foarte mult și am reușit”, a declarat Miruna Lehaci pentru ProSport.
Campioana ieșeană admite că performanța de la Mamaia nu este cea mai importantă din carieră, dar își dorea mult să obțină patru titluri la un campionat și i s-a împlinit astfel un vis: „Nu mi s-a mai întâmplat să câștig patru locuri I, pot să spun că este un vis devenit realitate. A fost o experiență foarte frumoasă pentru mine. Nu aș spune cea mai frumoasă, pentru că prețuiesc mai mult competițiile în care nivelul era mai ridicat și jucam în străinătate cu mari maeștri, obținând rezultate foarte frumoase, dar a fost o experiență reușită. Chiar îmi doream să am un an în care să iau patru medalii din patru”.
Campioana de la CSM Iași 2020 se bucură că a putut să revină la tabla de șah după o perioadă lungă în care concursurile s-au ținut online. Și recunoaște că nu-i place șahul pe calculator. „Este un sentiment foarte frumos. E ca și cum te-ai întoarce acasă când vezi tabla în față și joci din nou. Asta îmi dă foarte multă încredere. Eu sunt o persoană foarte încrezătoare la partidă. Faptul că joc șah îmi dă foarte multă încredere în mine. Online nu îmi place deloc, nu văd tabla pe computer. Nu o văd la fel ca la șahul față în față și nici nu am avut rezultate la fel de bune în online. Au fost câteva, dar nu am jucat șahul pe care îl știu eu. E altceva când stau față în față cu adversarul. E cu totul altceva, nici nu se compară”, a mai spus Miruna.
Miruna nu are timp de relax, pentru că luni încep la Iași Campionatele Naționale de senioare, unde își propune să ia locul I. Miruna se simte în formă, are un moral excelent după cele patru titluri de la junioare și va aborda optimistă competiția de la Hotel Moldova. „Ar fi foarte frumos să iau toate medaliile de aur în această lună. Acum doi ani a fost un rezultat neașteptat, argint la senioare după Corina Peptan, dar acum eu cred că sunt mult mai pregătită și poate iau locul I. Cred că este foarte important că am jucat turneul acesta de junioare înainte, pentru că mi-am intrat cumva în mână mutând piesele și calculând la partidă.
M-am obișnuit cu atmosfera de a juca din nou, iar senioarele nu au avut un turneu de pregătire înainte și cred că va fi un avantaj pentru mine acest lucru. Voi lupta cu Corina Peptan pentru titlul național, cred că sunt favorita 2 din concurs, următoarele conurente au coeficient mai mic decât mine”, a conchis Miruna Lehaci.
Celelalte trei titluri naționale ale Iașiului au fost obținute de Ema Obadă (CSM Iași 2020, antrenor Vlad Ungureanu), aur la șah rapid și blitz, respectiv George Stoleriu (CS Politehnica Iași, antrenor Vladimir Danilov) – aur la dezlegări. Ema Obadă a mai cucerit două medalii de argint la șah clasic și dezlegări, George Stoleriu a obținut și el două medalii de argint, la șah clasic și șah rapid, iar singura medalie de bronz pentru a Iași a fost adusă de George Albu (CS Politehnica), la blitz.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER