Stanozololul, substanța cu care a fost depistat pozitiv halterofilul Răzvan Martin, e un steroid ciudat. Se poate elimina într-o săptămână și sportivul trece cu bine de control, dar poate reapărea în organism. Mascanții nu au efect!
O personalitate din sportul românesc susține că „e o tâmpenie” să te dopezi în 2013 cu o substanță plină de surprize
La JO 2012, Răzvan Martin (22 de ani) cucerea bronzul categoriei 69 kg, iar povestea băiatului cu palmele rănite impresiona până la lacrimi întreaga țară. Istorisea cum s-a cuibărit în sicriu la pieptul tătălui decedat, cum i-a arătat mamei prima medalie la lumina lumânării și cum l-au ajutat soția și copilul să facă față sunetului zdrang-zdrang. Viața încărcată cu greutăți era pentru băiatul obișnuit cu bara cu greutăți doar o încercare trecută curat, cu antrenamente nu cu fente, și cu bărbia sus.
Story-ul lui devenea o lecție pentru orice puști, dar povestea lui Martin va avea mereu o tinichea de coadă. Pentru că Răzvan a fost depistat pozitiv în aprilie, la Europenele de la Tirana, unde a urcat pe podium la categoria 77 kg: aur la ridicat și bronz la total. Cu un steroid al cărui strămoș datează din anii 60: stanozolol! „Era la modă, liber pe piață, în anii 60-70 și se vindea sub formă de tablete și fiole. A devenit substanță interzisă la Jocurile Olimpice de la München din 1972. Patru ani de-atunci, n-a fost nimeni prins, dar ulterior au început să cadă”, deschide o fereastră în trecut un personaj important din sportul românesc.
Cum se apără Martin
De regulă, sportivii care duc greul la o ediție a JO iau piciorul de pe accelerația pregătirii în anul post-olimpic, iar o declarație a președintelui Nicu Vlad, înainte de plecarea în Albania, avea rolul de a surprinde: „A fost dorința lui să meargă în dauna unei relaxări. Roxana Cocoș (nr – medaliată cu argint la JO) a preferat să stea acasă”. Ciudat sau nu, Martin a fost depistat pozitiv, deși se apără: „Nu pot să înțeleg cum s-a întâmplat. Pe 3 ianuarie am plecat spre lotul olimpic. Am început pregătirea. Pe 3 aprilie 2013 am fost luat la doping și încă o dată cu trei zile înainte de plecarea la concurs. Nu am avut absolut nimic, pentru că dacă aveam nu mai puteam să particip la concurs”, preciza halterofilul ieri, pentru Dolce Sport.
Rămâne 6 luni în corp
În clipa în care forul internațional a publicat cazul și a anunțat perioada de suspendare de doi ani, dosarul era deja finalizat cu audieri și proba B verificată. Nu se mai poate întâmpla absolut nimic. Rămâne însă aura de mister din jurul steroidului: cum și când a ajuns în corpul sportivului? „A fost testat pe 3 aprilie, iar rezultatul a fost negativ. Dacă s-a întâmplat ceva, s-a întâmplat după”, a explicat Valentina Alexandrescu, secretar general ANAD.
Scenariul conduce inițial la ideea conform căreia Martin ar fi luat stanozolol până pe 13, când a fost testat, însă steroidul posedă caracteristici ciudate. „E o tâmpenie dacă tu, ca sportiv, folosești în 2013 stanozolol. Se poate ca organismul să-l elimine în cinci zile sau în două săptămâni, dar la fel de bine, el poate reveni în organism”, susține un alt om din sportul românesc, completat și de Petre Becheru, antrenorul lotului: „Acest anabolizant rămâne în corp pe o perioadă de șase luni. Atât rămâne în corp, o perioadă cumplit de lungă. Martin s-a prezentat la pregătire pe 6 ianuarie, deci mai avea două luni până la concurs, cum să folosească așa ceva?”.
„Rinichi ca smochina”
Pornind de aici, e mai probabil ca Martin să fi apelat la ceva „susținătoare” când a început pregătirea, la începutul anului, sperând ca până la europene organismul său să elimine substanța. Mai rămâne doar o singură întrebare: a luat singur steroidul sau i s-a dat? Și chiar dacă ar fi folosit ca scut mascanți, aceștia nu ar fi avut efect în cazul stanolozolului:„Bagi diuretice degeaba în tine. Mascanții îți fac rinichii ca o smochină, dar nu reușesc să scoată chimicalele din corp”, concluzionează un fost halterofil.
Nu pot să înțeleg cum s-a întâmplat. Nu am intenția să mă las doar pentru că am fost depistat pozitiv Răzvan Martin, la DolceSport
Nu prea ia nici vitamine, pentru că face masă musculară repede și se blochează, nu ar mai putea să ridice Petre Becheru, antrenor lot de haltere
Anabolizantul rămâne în corp șase luni. O perioadă cumplit de lungă. Martin s-a prezentat la pregătire pe 6 ianuarie, deci mai avea două luni până la concurs, cum să folosească așa ceva? Petre Becheru, antrenor lot haltere
A fost testat pe 3 aprilie și a ieșit negativ. Dacă s-a întâmplat ceva, s-a întâmplat după Valentina Alexandrescu, secretar general ANAD
Răzvan n-a pus în viața lui gura pe nimic Petre Becheru, antrenor
Valeriu Calancea și Ninel Miculescu sunt alți doi importanți halterofili depistați pozitiv în ultimul deceniu
2015 e anul în care Răzvan va reveni în concursuri
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER