Monica Iacob-Ridzi, prima doamnă a sportului

Monica Iacob-Ridzi e prima femeie învestită ca ministru al Tineretului și Sportului în România. Are 31 de ani, a candidat pentru un post de deputat pe listele PD-L, la Hunedoara, câștigând detașat, și, cel puțin după prima întâlnire, ne-a lăsat impresia că știe ce vrea.

Sunteți prima femeie care a ajuns în acest post.
În România, da, în Europa, nu. Sunt șase femei numai în Uniunea Europeană pe un post similar cu al meu, iar Franța și-a desemnat o femeie ministru al Sportului, după 18 mandate deținute de bărbați. Deci nu e chiar așa nemaipomenit ca o femeie să fie în fruntea sportului.

V-ați dorit acest portofoliu?
Da. Mi l-am dorit, pentru că am experiență managerială în domeniu. Ca europarlamentar, am fost raportor în mai multe comisii care implicau sportul, iar propunerea ca în școlile țărilor din UE să se facă trei ore de educație fizică pe săptămână îmi aparține. Dincolo de asta, cred că în fruntea unui minister trebuie să fie un bun manager, nu neapărat un fost sportiv de performanță.

E sportul important pentru noul guvern?
Din moment ce s-a decis reînființarea acestui minister, vă dați seama că da. Din punctul meu de vedere, a fost o eroare mare desființarea MTS și transformarea lui în agenție. Nu s-a ținut cont de promovarea pe care sportul ți-o oferă în lume, și această greșeală nu se va mai repeta.

Spuneți o prioritate a cabinetului dumneavoastră.

Încurajarea sportului de masă. Susținem sportul de performanță, dar vrem ca lumea să se întoarcă la sport. Și important e să avem ce să le oferim oamenilor care vor să facă sport.

Va fi Octavian Bellu secretar de stat?

Da. Eu mizez pe experiența dânsului și nu a existat nicio altă variantă pe care să o iau în calcul. Sunt adepta continuității. În plus, vreau să atragem și alți oameni de sport lângă noi, să-i implicăm în diverse proiecte.

Care va fi bugetul pe 2009?

Încă nu s-a stabilit, dar vom încerca să oferim bani tuturor pentru a-și susține activitatea așa cum trebuie. Ministerul va controla însă atent cum se gestionează acești bani.

Ce competiții va organiza România în perioada următoare?
Jocurile Mării Negre în 2010 și Jocurile Olimpice de iarnă pentru tineret în 2013, care vor fi găzduite de șase orașe de pe Valea Prahovei. Până atunci, trebuie să creăm condițiile necesare găzduirii unei asemenea competiții.

Este sportul românesc în cădere acum?
Dacă ne raportăm la ce condiții oferim, nu. Trebuie să fim realiști. Locul 17 în lume e bun pentru ceea ce avem la dispoziție. Știu că la Beijing s-au luat numai opt medalii, cel mai puțin din 1962 încoace, dar asta e starea sportului nostru acum. Trebuie să îmbunătățim condițiile de pregătire și apoi să cerem rezultate. Mulți dintre sportivii noștri se antrenează în străinătate, pentru că în România nu au unde să o facă. Nu e normal asta.

Sunt sportivii respectați așa cum trebuie?

Eu, personal, îi respect enorm pe toți cei care au făcut performanță, iar o mare provocare a mea este să pun bazele unui sistem dublu. Vreau ca oamenii să câștige bani și după ce renunță la sport, pentru că viața de sportiv nu e lungă și mulți nu se descurcă­ după ce se lasă de sport. Trebuie să avem grijă de ei și apoi.

Deci rentele viagere rămân.

Bineînțeles. Cei care le au le merită din plin. Mi se pare corect și normal să se bucure de ele, pentru că ei au dus numele României în lume.

Bazele de pregătire…

Vom încerca să finalizăm ce s-a început. Nu are rost să ne apucăm de altceva câtă vreme nu s-a terminat ce s-a demarat. Cunosc povestea pistei olimpice pentru canotaj de la Snagov, problema stadioanelor și multe altele.

Vă place fotbalul?

Îmi place. Nu ratez niciun meci al naționalei și o să mă vedeți și pe stadioane.

Aveți în plan și o colaborare cu FRF?
Fotbalul are un statut aparte, iar pârghiile noastre vizavi de el sunt date de lege. Recunosc, nu sunt foarte generoase. FRF se descurcă singură și cred că o face foarte bine, dar aș vrea să am măcar o discuție cu șefii de acolo și probabil că o voi avea.

"Nu mă voi implica niciodată în alegerile de la federații, dar mi-ar plăcea să fiu invitată să asist la câteva. Eu nu am venit să revoluționez sportul, ci să îl ajut" – Monica Ridzi, ministrul Sportului


"Aș vrea ca părinții să nu-i mai scutească pe copii de sport, ba, din contră, să îi trimită la sport. Să nu stea în baza celor trei ore de sport pe săptămână pe care le vor face la școală"
– Monica Ridzi, ministrul Sportului

Publicat: 08 01. 2009, 09:12
Actualizat: 08 01. 2009, 09:23