Jucătorii amenință cu grevă! Clubul „X” nu și-a plătit deloc sportivii în acest an. Formația „Y” este în colaps, în pragul desființării! Sunt doar câteva dintre problemele semnalate în ultimele săptămâni în handbal și în sportul românesc în general. Majoritatea cluburilor sunt susținute de autorități locale și județene și aproape toate, la unison, au oprit finanțarea. Banii pentru sport sunt aprobați în bugetele locale, dar nimeni n-a mai dat o semnătură.
Tot blocajul a fost provocat, susțin surse ProSport, de Ordonanța de Urgență nr 58/2014, dată la sfârșitul anului trecut, privind stabilirea unor măsuri financiare și modificarea unor acte normative. Mai mulți președinți de federații s-ar fi adunat în noiembrie 2014 la Cheile Grădiștei, unde au discutat și au întocmit un pachet de măsuri care a ajuns pe masa Guvernului. Numai că, în loc să ajute sportul, mai degrabă… l-au blocat!
Cert este că în urma măsurilor adoptate de Guvern, autoritățile locale și județene au oprit finanțarea cluburilor în baza asocierilor pe care le-au făcut sau sponsorizărilor acordate, fiecare după cum a crezut de cuviință să ofere bani sportului. Sumele au fost aprobate în bugetele din acest an, dar secretarii au refuzat să semneze actele pentru deblocarea sumelor. Motivul? Curtea de Conturi îi „încarcă”, astfel că nimeni nu a mai riscat nicio semnătură.
Modificările aduse Legii 69/2000 prin Ordonanța de Urgență 58/2014 au fost următoarele:
Pasajul „Susținerea activității cluburilor sportive locale, în baza contractelor de finanțare a programelor sportive ale acestora”, a determinat autoritățile să spună stop .
Mai multe Consiliii Județene și Primării din zona Ardeanului, în special președinții de etnie maghiară, au sesizat problemele și au abordat-o pe Gabriela Szabo, ministrul Tineretului și Sportului, pentru a face ceva în acest sens. În regim de urgență, OUG 58/2014 s-a abrogat cu Ordonanța 2/2015.
Articolul 18, litera b) s-a modificat în 11 martie, având conținutul subliniat mai sus. Textul tot nu a fost suficient, mai mulți oficiali de cluburi susținând că nu pot accesa banii de la autorități: „Nu s-au dat și normele de aplicare. Ordonanța este incompletă!”. Practic, nu s-a făcut nicio referire la salarizarea sportivilor din bugetul autorităților publice, cel mai arzător aspect al acestei probleme, astfel că semnăturile pe acte au întârziat să apară, iar finanțările au rămas în continuare blocate. În consecință, și activitatea sportivă a mers tot mai greu în ultimele săptămâni.
Demersurile făcute de autoritățile din zona Transilvaniei în special au continuat, iar rezultatele au început să apară. Eforturile s-au concretizat într-o inițiativă legislativă, votată luni în Senatul României.
„Având în vedere numeroasele dificultăți întâmpinate de către structurile sportive afiliate la federațiile sportive naționale, privind modul de interpretare de către organele și autoritățile de control ale statului a normelor legate referitoare la finanțarea activității sportive din fonduri publice, precum și aplicarea diferențiată de către structurile autorităților locale și de organele de control ale statului a normelor legale referitoare la finanțarea activității sportive din fonduri publice, se propune modificarea Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000”, s-a specificat în expunerea de motive a proiectului de lege privind aprobarea OUG nr 2/2015 pentru modificarea și completarea unor acte normative precum și alte măsuri.
Textul de lege propus a primit aviz favorabil din partea Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport. Senatorul Alexandru Vegh a venit și cu un amendament în Comisia de Buget pentru clarificarea textului de lege în ce privește corecta sa aplicare, eliminarea oricăror ambiguități și pentru evitarea situațiilor de aplicare neuniformă a noilor prevederi legale.
Amendamentul cu privire „la toate tipurile de cheltuieli aferente programelor sportive, inclusiv de natură salarială” a fost adoptat cu unanimitate de voturi de Comisia pentru buget a Senatului, ceea ce înseamnă o primă victorie pentru sportul românesc. Legea are însă nevoie de adoptarea rezoluției ambelor Camere ale Parlamentului. Fiind vorba despre o lege organică, aceasta se adoptă cu votul majorității membrilor fiecărei Camere. Proiectul de lege a fost înscris pe ordinea de zi în Plenul Senatului și intră în dezbatere și la Camera Deputaților. Dacă va primi undă verde, atunci sportul românesc scapă cu viață!
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER