Multe regrete și o speranță!** Evenimentele de pe 1 Decembrie s-au judecat de COSR
Antal Alfred, Geren Istvan și Molnar Akos au fost audiați ieri, la Brașov, de COSR în urma evenimentelor de pe 1 Decembrie în care l-au lovit și l-au jignit pe singurul lor coleg român de la lotul de hochei U16, Cosmin Marinescu. Puștii au părut apăsați de greutatea evenimentelor și de consecințele pe care fapta lor le-ar putea aduce.
În Brașov e surprinzător de cald pentru mijlocul lui decembrie. Soarele strălucește puternic, dovadă și cele 12 grade din termometre. În parcul ce înconjoară ca o potcoavă Patinoarul Olimpic încă strălucitor de nou câțiva elevi gălăgioși se plimbă cu ghiozdanele în spate. Trei elevi sunt așteptați și la sediul FOTE, dar din motive total neprevăzute pentru niște puști.
Printre băieții și fetele ce străbat parcul în drum spre școală, un cuplu de vârsta a treia iese în evidență. Bărbatul e indignat: „Un singur român era la lotul ăla și și-au bătut joc de el! Auzi, cică pe crose au steagul Ungariei, unde ai mai pomenit așa ceva?”, își întreabă retoric soția, care pare și ea ancorată în subiect. Vorbește fără furie în glas, spre deosebire de soțul ei: „Tinerii ăștia…”
Tic-tac, tic-tac
La intrarea din lateral a patinoarului, acolo unde FOTE și-a stabilit sediul, Ioan Dobrescu, omul de la COSR venit în Ardeal special pentru cazul băieților de la Miercurea-Ciuc, nu are stare. Se plimbă dintr-o cameră în alta, de la un etaj la altul și dă senzația că uriașa arenă e, de fapt, o cutie de chibrituri. „Au zis că mai întârzie puțin, cică e ceață pe drum. Într-un sfert de oră ar trebui să ajungă”, spune pentru sine. Chiar dacă subiectul a stârnit reacții pe mai toate canalele media, mai sunt și oameni care nu știu despre cele întâmplate la lotul de hochei U16. Și nu se sfiesc să-l întrebe pe Dobrescu: „Da’ pentru ce ați venit aici?”. „Pentru hocheiștii de la Miercurea-Ciuc. Un singur român aveau și ei la lot și p-ăla l-au lovit”, răspunde cu un zâmbet bizar pe față, de parcă nici acum nu îi vine să creadă.
Până să-și termine vorba, șase siluete se apropie de intrare. Sunt împărțite egal: trei copii și trei adulți. Antrenorii conduc grupul, apoi urmează tinerii hocheiști, iar în coadă stă o mamă. Puținele camere ale televiziunilor locale se ridică brusc, iar reporterii fac ochii mari. „Ei sunt? Chiar ei?”.
Trei copii cu freza ca a lui Justin Bieber, cu blugii lăsați ușor în vine, așa cum e moda, au fost în stare să-i umple colegului lor spatele de lovituri? Doi dintre ei sar de 1,80 metri, dar cel de-al treilea ar putea doar cu părul ridicat cu gel să atingă 1,65. Nu zâmbesc, nici n-au motive. Sunt clar apăsați de ceea ce se întâmplă în jurul lor. Intră ultimii în încăpere, deși sunt personajele principale, și țin ușa pentru doamna care îi însoțește.
Cu steagul Ungariei pe primărie!
În spatele ușilor încep audierile. Pare un cuvânt dur după ce i-ai văzut pe cei trei cu fețele inocente, dar potrivit când te uiți la poza șocantă cu spatele lui Cosmin Marinescu. Pe hol, discuțiile pe temă continuă. Se lasă în urmă latura sportivă: „Am fost ieri într-un sat de după Miercurea-Ciuc, unde puseseră steagul Ungariei pe primărie. Pur și simplu, aveau drapelul României, pe cel al Ținutului Secuiesc și l-au arborat și pe cel maghiar!”. Oamenii sunt revoltați.
„Cosmin e colegul meu, era o glumă”
Dobrescu îi ia la întrebări pe copii. Le tremură vocea și vorbesc atât de încet, încât ar fi nevoie de microfon să se facă auziți. „A fost doar o glumă, nu ne-am gândit. Chiar îmi pare rău”, spune cel mai înalt dintre ei. E completat, dar cu greu, de un alt puști: „Eu și Cosmin suntem colegi la școală, suntem prieteni… n-am vrut să îi facem rău”.
Antrenorii tac, părinții la fel. Scuzele puștilor, izvorâte din teamă sau poate din regret, sunt sincere. Ușile se deschid după aproape două ore și băieții ies cu capetele plecate. Mâinile sunt fixate în buzunarele gecilor cu însemnele clubului, iar capetele sunt plecate în pământ. Le e rușine! „Poate că experiența asta îi va ajuta să devină niște oameni mai buni”, speră Dobrescu. Afară s-a lăsat deja ceața. Antal, Geren și Molnar se urcă în mașină și nu scot niciun cuvânt. Poate că, într-adevăr, vor deveni mai buni după asta…
Sancțiunea celor trei va fi stabilită astăzi de Comisia de Etică din cadrul COSR.
Am văzut niște băieți de 15 ani foarte speriați de situația în care au ajuns și care regretă cele întâmplate. A fost un eveniment nefericit
Ioan Dobrescu, secretar general COSR