Narcisa Lecușanu și-a lansat cartea autobiografică la Iași, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. Discurs cu lacrimi în ochi al fostei mari handbaliste
Fosta mare handbalistă Narcisa Lecușanu și-a lansat, marți, și la Iași, cartea autobiografică ”Povestea vieții mele”. Evenimentul a avut loc în Sala Senatului a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, iar fosta mare sportivă, acum membru în Comitetul Executiv al Federației Internaționale de Handbal, a avut alături la lansare nu doar oameni de sport – foste colege sau antrenori, ci și personalități ale mediului academic.
Vădit emoționată după cuvintele frumoase adresate de către antevorbitori, Narcisa a avut lacrimi în ochi în multe momente ale discursului său. Și și-a stăpânit cu greu emoțiile atunci când a vorbit despre copilărie și despre părinții săi.
„Dragii mei, m-am emoționat. Aveam pregătit un speech, dar mă emoționează prezența fostelor mele colege aici. Veți descoperi foarte multe despre mine în carte, nu doar ca jucător, ci ca om. Foarte greu mi-a fost să scriu despre copilărie, și pentru că nu-mi mai aduc aminte de foarte multe, nu pentru că a fost grea. A fost grea, dar a fost frumoasă copilăria. Provin dintr-o familie cu cinci copii, cu doi părinți surdomuți.
Dumnezeu să-l odihnească pe tata, care nu mai este printre noi. Ar fi fost mândru să fie prezent lângă mine. În ultimii ani i-am avut mereu lângă mine, cât am jucat la Vâlcea. După ce am revenit în țară i-am luat efectiv lângă mine. Mi-a fost dor de ei și vreau să vă spun că merită să ne prețuim părinții până în ultima clipă. Indiferent de cât de bătrâni sunt, urâcioși câteodată, dar totodată trebuie să-i iubim fantastic”, a spus Narcisa cu lacrimi în ochi.
Cum a fost convinsă să scrie cartea
Fosta mare handbalistă a României a explicat cum a fost convinsă să scrie cartea.
„Nu mi-a fost ușor să scriu despre mine și îi mulțumesc scriitoarei Mariana Gorczyca, care cunoaște foarte bine handbalul. Am refuzat-o de foarte multe ori pe Mariana, până într-o zi. I-am spus OK, hai să vedem ce pot să spun. Mi-a zis cum începem, hai că suntem în preajma Crăciunului, scrie cum a fost Crăciunul tău în familie. Și m-am gândit la vestita pungă de la fabrică unde lucrau mama și tata. Fiecare avea câte o punguță pentru copiii lui de acasă. Așa era Crăciunul. Și ne adunam la lumânare și îl așteptam pe Moșul. I-am trimis povestea Marianei și mi-a spus că sunt un mic Creangă”, a povestit Narcisa Lecușanu, care s-a revăzut la Iași cu fostele handbaliste Lenuța Lupan sau Beatrice Abălașei, precum și cu antrenorii Jean Lupan și Cornel Bădulescu.
„Mă emoționează foarte mult prezența fostelor mele colege, fete cu care eu am jucat, am fost adversare și mai târziu pe la echipa națională le-am întâlnit și am făcut echipă. Este aici și domnul profesor Jean Lupan, cu care am crescut și l-am avut la echipa națională de junioare, și îi mulțumesc din suflet că și el a pus o mică fărâmitură la piramida caracterului meu. Pentru că înainte de toate vreau să spun că învăț în continuare să rămân om, nu doar fostă mare handbalistă. E relativ fost mare handbalistă, dar pentru mine e fundamental să rămâi om. Să ajut, să rezonez, să empatizez cu oamenii atunci când au nevoie”.
După 30 de ani…
La eveniment au participat conf. univ. dr. Florin Brînză, prorector al UAIC, prof. univ. dr. Beatrice Abălașei, decanul Facultății de Educație Fizică și Sport din cadrul UAIC Iași, fostă handbalistă, precum și reputatul om de televiziune Vasile Arhire, coordonator TVR Iași.
„După 30 de ani ne întâlnim aici cu un om minunat, cu Narcisa Lecușanu, un om care transformă inspirația în informație și informația în inspirație. Un om cu care am petrecut momente minunate într-o lume dinamică, schimbătoare, plină de sacrificii, un univers care ne-a definit într-un final. Am plecat ca adverasare, am ajuns coechipiere și astăzi suntem prietene așa cum numai sportul poate să o facă”, a declarat Beatrice Abălașei, fostă mare handbalistă a Iașiului, acum decan al FEFS.
La rândul său, Vasile Arhire a lăudat inițiativa Narcisei: „Este o carte palpitantă, o carte dramatică în unele momente, pe care greu o lași din mână. Dramatismul și emoția care domină acest volum se datorează și sincerității ei. Este un om sincer, povestește viața ei de handbalistă până la nivelul acesta la care a ajuns, cu multă sinceritate, și fără să ascundă mare lucru. Narcisa Lecușanu are chiar har de povestitor. Ea reușește să transmită emoție către cititor. La fiecare capitol are ceva de spus care te ține în priză”.
„Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași este bucuroasă și onorată să găzduiască această manifestare cu tente multiple, culturale, științifice și sportive. Este minunat că un reprezentant de marcă al lumii sportive, o campioană, vine astăzi în cadrul Universtății și prezintă experiența pe care a câștigat-o în domeniul sportiv”, a declarat și conf. univ. dr. Florin Brînză.
La eveniment a luat cuvântul și fostul selecționer Cornel Bădulescu, care a amintit de un moment din trecut în care Narcisa Lecușanu l-a ajutat, pe când juca în Germania, la Borussia Dortmund, cu o casetă a echipei Buxtehuder.