„Niciun alt sport nu are efecte atât de benefice ca înotul în ceea ce privește dezvoltarea fizică. Este sportul complet, angrenează în același timp atât trenul superior cât și cel inferior, simultan cu musculatura abdominală și cea a spatelui. Dezvoltă capacitatea pulmonară, sincronizarea mișcărilor și echilibrul”, declară Emilian Pătru, inspector de educație fizică în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Galați, care este, totodată, și instructor de natație. Acesta a adăugat că înotul este și sportul cel mai recomandat de medici, atât pentru recuperare după diverse probleme de sănătate, cât și pentru corecția anumitor deformări.
Însă, copiilor din Galați le este limitat accesul la toate beneficiile acestui sport pentru că nu au unde să-l practice. Un paradox pentru un oraș înconjurat de ape, în urbea dintre Prut, Dunăre și Siret nu se poate face înot în condiții acceptabile pentru simplul motiv că nu mai există de ani buni un bazin de natație accesibil tuturor.
Bazinul „Olimpic” este închis de șapte ani, cel acoperit de la Baia Comunală de aproape 12 ani, în timp ce construcția unuia nou a fost abandonată acum 11 ani, deși o treime din lucrările necesare a fost făcută. Practic, un gălățean își poate duce copilul, doar pentru a învăța să înoate și atât, fie la micuța piscină din cadrul Colegiului „Vasile Alecsandri”, contra unei taxe de 18 lei pe ședință, fie la cea de la Viva Club, acolo unde bazinul este mult mai încăpător (25 de metri lungime) dar taxa este de 30 de lei pe oră, una pe care nu și-o poate permite chiar oricine în condițiile nivelului de trai actual.
Naveta, la Brăila
În condițiile în care pentru sezonul rece de peste un deceniu nu există un bazin acoperit care să permită practicarea acestui sport, iar de șapte ani a dispărut și „Olimpicul”, este o adevărată minune că încă mai există, în Galați, un club sportiv care să aibă secție de natație. „Am acceptat să facem sacrificii pentru a menține în viață această secție. De închis secția este foarte ușor, dar apoi greu o mai redeschizi”, ne-a spus singura antrenoare de înot din Galați, Claudia Sava, de la Clubul Sportiv Școlar. De mai bine de șapte ani este obligată să facă naveta, aproape zilnic, la Brăila, pentru că doar acolo are condiții cât de cât să-și antreneze cei 50 de sportivi pe care îi are la club. „Foarte mulți părinți vor să-și aducă copiii la noi, dar nu am cum să lucrez cu mai mulți. Marea dramă este că mă sună oameni cărora medicii le-au recomandat să-și trimită copiii la înot, iar eu nu am cum să-i ajut pentru că nu pot lucra decât cu foarte puțini”, a mărturisit antrenoarea.
CITEȘTE TOT ARTICOLUL PE www.viata-libera.ro
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER