Halterele românești și-au îndeplinit obiectivul la Campionatele Mondiale de la Ashgabat (Turkmenistan). Federația condusă de Nicu Vlad a reușit să obțină o medalie extrem de importantă la totalul olimpic, în cadrul categoriei 96 de kilograme. Performanța a fost realizată de Nicolae Onica (25 de ani / CS Dinamo București), care a încheiat întrecerea de la categoria sa de greutate cu un total de 391 de kilograme, record personal. În primele zile ale Mondialului, românii au mai cucerit două medalii, dar nu la total: Cristina Iovu – bronz la procedeul aruncat (cat. 53 kg) și Loredana Toma – argint la smuls (cat. 64 kg).
Întrecerea de la categoria 96 kg masculin a fost extrem de palpitantă, sportivii și staffurile lor tehnice jonglând cu greutățile alese, în funcție de strategia de moment. Onica și-a început evoluția cu 170 de kilograme la smuls, apoi la 175 kg, ambele tentative fiind bifate fără probleme. Românul a fost atent apoi la adversari și a riscat, anunțând 182 kg. A ratat și a încheiat pe locul 5. Cu 180 de kilograme ar fi avut șansă la bronz și ar fi ajutat și „totalul” olimpic.
La procedeul aruncat, Onica a început sus, la 216 kg, când mulți dintre concurenți își încheiaseră concursul. După prima încercare se instalase pe locul 1 la totalul olimpic (391 kg) și mai trebuia să aștepte numai ce fac ceilalți adversari de calibrul său, în sepță qatarezul Ibrahim Elakh și belarusul Yauheni Tsikantsou. Primul s-a oprit la 388 kg la total (217 la aruncat), al doilea la 390 kg (210 kg). În acel moment, Onica avea deja bronzul asigurat, pentru că în concurs se mai aflau doi halterofili „atomici”, care aveau deja asigurate primele două locuri: chinezul Tao Tian – argint cu 407 kg și iranianul Sohrab Moradi – 416 kg.
Triplu medaliat la campionatele europene (două medalii de aur și una de argint), Nicolae Onica își completează palmaresul cu o medalie extrem de importantă, care îi deschide drumul spre Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER