Nicușor Dan, prima mutare importantă pentru sportul românesc. Ce a solicitat Primăria Capitalei, într-o adresă oficială, Guvernului României
Primăria Capitalei încercă să preia în administrare terenurile și clădirile în care își desfășoară activitatea cluburile școlare de pe raza Municipiului București. Nicușor Dan a prezentat acest proiect, la începutul ședinței Consiliului General, și speră să primească un răspuns favorabil de la Guvernul României.
Nicușor Dan susține foarte tare acest proiect. Edilul Bucureștiului este convins că această mutare ar ajuta foarte mult sportul din capitală.
„Avem un proiect prin care solicităm Ministerului Educaţiei transmiterea cluburilor şcolare în administrarea municipalităţii şi facem asta pentru că vrem să dezvoltăm, este parte din proiectul nostru, vrem să dezvoltăm zona sportivă începând de la nivelul cluburilor sportive şcolare şi pe parcursul acestui mandat o să extindem către sportul de masă.
De asemenea, un proiect similar vizează solicitarea către Ministerul Educaţiei de dare în administrare a municipiului Bucureşti a cluburilor de copii. Este primul pas în a face acele centre de cartier de care se tot vorbeşte, locaţii în care să îşi desfăşoare activitatea şi asociaţiile din zonă şi tinerii şi persoanele vârstnice în care să desfăşoare activităţi culturale”, a explicat primarul Bucureştiului, la începutul şedinţei Consiliului General.
În adresa oficială se spune că:
Art.1.Se solicită Guvernului Romaniei emiterea unei hotărâri pentru transmiterea terenurilor și clădirilor în care își desfășoară activitatea cluburile sportive școlare de pe raza administrativ-teritorială a municipiului București din domeniul public al statului și din administrarea Ministerului Educației și Cercetării, în domeniul public al Municipiului București pentru activitatea sportivă de performanță.
Art. 2 Imobilele precizate la art. 1 se declară bunuri de interes public local.
Cluburile au nevoie de dezvoltare și modernizare
Inițiativa Primăriei Capitalei vizează opt cluburi sportive și cinci cluburi ale copiilor. În referatul prin care se argumentează această propunere se spune că aceste structuri au nevoie de dezvoltare și modernizare. Multe dintre cluburi nu au fonduri pentru materiale, echipamente, investiții și nu-și permit să participe la competiții.
„Este nevoie ca la nivelul Capitalei să asigurăm condiţii optime pentru practicarea sportului în mod generalizat, dar şi a sportului de performanţă, pentru a spori competitivitatea în rândul elevilor şi a creşte rezultatele bucureştene în competiţiile sportive. A investi în infrastructura sportivă înseamnă a investi în educaţie.
Cluburile sportive şcolare din Municipiul Bucureşti se confruntă cu o serie de probleme, de la cele legate de inexistenţa sediilor şi a bazelor sportive proprii, la lipsa investiţiilor în reabilitarea celor existente, la lipsa fondurilor pentru materiale şi echipamente sportive, la bugetul insuficient pentru utilităţi şi participarea la competiţii naţionale şi internaţionale”, prevede referatul de aprobare.