Nouă motive pentru care să urmărești Raliul Dakar! Fiți cu ochii pe Dacia Duster, Laia Sanz și Adam Malysz, cvadruplul campion mondial la sărituri cu schiurile!

Raliul Dakar 2015 este gata de start. A șaptea ediție sud-americană a celui mai dificil rally-raid din lume va debuta pe 4 ianuarie la Buenos Aires și se va termina tot aici, 13 zile mai târziu. Ajunși de luni la Buenos Aires pentru a se obișnui cu diferența de fus orar, românii Emanuel Gyenes și Marcel Butuza și-au recuperat motocicletele de concurs și le fac ultimile setări înainte de start. Sâmbătă, cei doi au avut verificarea tehnică și administrativă și  vor lua parte la startul festiv, apoi își vor citi roadbook-ul pentru prima etapă, cea de pe 4 ianuarie (Buenos Aires – Villa Carlos Paz – 838km).

ProSport îți spune 9 motive pentru care trebuie să urmărești competiția în care ai nevoie de 100.000 euro pentru a te alinia la start, asta dacă vrei să concurezi la categoria moto sau quad, în timp ce la auto și camioane bugetul poate fi și de 8 ori mai mare.

1.  Avem doi piloți români la clasa moto, Emanuel Mani Gyenes (Autonet Motorcycle Team) și Marcel Butuza (Vectra Racing).

2. În 2011, Mani Gyenes câștiga clasa Maraton (categorie la care riderii nu au voie să schimbe de-a lungul celor două săptâmâni, o serie de componente ale motocicletei, printre acestea aflându-se și motorul) și izbutea prima victorie românească în Dakar.


Gyenes și-a recuperat motocicleta cu care va concura în Dakar, motoarele fiind aduse la Buenos Aires cu vaporul

3. Dacia Duster. Renault Argentina a înscris în Raliul Dakar două modele Duster (motor V8 de 380 cai putere realizat în colaborare cu Nissan), cu ajutorul cărora speră să urce în TOP 10 la clasa auto. Este al treilea an consecutiv în care Duster-ul participă la Raliul Dakar, cea mai bună clasare obținând-o în 2013, când a terminat pe locul 14 în clasamentul general.

4.  Pentru că tot e sezonul sporturilor de iarnă, unde toți ochii sunt zilele acestea pe  Turneul celor Patru Trambuline, să nu-l uităm pe Adam Malysz. Cvadruplul campion mondial și triplu vicecampion olimpic la sărituri cu schiurile, polonezul va bifa în acest an, a patra participare la Raliul Dakar. El va lua startul la clasa auto, alături de Rafal Marton, pe un Buggy SMG și are ca obiectiv să termine în Top 10-ul categoriei.


Adam Malysz se află la cea de-a patra participare la Dakar. FOTO: RedBullContentPool.com

5. Cyril Despres. Cvintuplul câștigător al Raliului Dakar la clasa moto, francezul Cyril Despres va bifa o premieră la ediția din acest an a competiției. Despres va lua startul la clasa auto, pentru Peugeot, și îl va avea copilot pe Gilles Picard. Francezul este cunoscut românilor și pentru că a concurat câțiva ani la Red Bull Romaniacs unde și-a trecut în palmares trei titluri.

6.  Peisaje de vis. Competiția care va începe la Buenos Aires și se va termina tot la Buenos Aires, după 9.000 kilomteri parcurși de competitori, va trece prin Argentina, Chile și Bolivia, unde vor fi peisaje de vis și probe speciale care îi vor purta pe sportivi de la dunele din deșertul Atacama, la Salar de Uyuni, cel mai plat loc de pe Terra.

7.  Singuri, fără ajutorul nimănui. Și în acest an, concurenții trebuie să își repare singuri motoarele sau mașinile, la finalul zilei de concurs în etapele maraton, etape ce se desfășoară fără asistență tehnică. Concurenții au un număr limitat de piese pe care le pot pune într-o cutie, organizatorii ducând apoi aceste cutii în bivuac.

8. Laia Sanz. Frumoasa iberică (29 de ani) este una dintre puținele femei care concurează în Raliul Dakar. Multiplă campioană mondială de trial și enduro, ea participă la cea mai dificilă clasă, moto, pe o Honda CRF 450 Rally și va avea numărul de concurs  29. La ediția trecută, Laia a terminat pe locul 16 competiția.


Laia Sanz are ca obiectiv în acest an să ocupe același loc ca în 2014 FOTO: TEAM HRC

9. Competiție a temperaturilor extreme. Pe porțiunile parcurse piloții pot întâlni ploaie, soare sau zăpadă, trecerile de la temperaturi foarte înalte la cele joase făcându-se repede.  Riderii, vor fi cei mai expuși, ei având șanse să înfrunte temperaturi de sub 0 grade Celsius și zăpadă când vor ajunge în Anzii Cordilieri, în Bolivia ei urmând să concureze la peste 3.500m altitudine.

 

  • 666 de participanți se vor afla la starul Raliului Dakar
  • 4 categorii sunt în Raliul Dakar: motociclete, quad-uri, auto și camioane
     
Publicat: 03 01. 2015, 10:43
Actualizat: 03 01. 2015, 11:33